Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Eurogardnovi vrtnarski nasveti za december

TUDI V MESECU DECEMBRU JE ČAS ZA AKTIVNOSTI

Večina izmed nas v zimskih mesecih nimamo velikih pričakovanj od svojega vrta, zato je vsak okras vrta, svetla popestritev  v temačnih in mrzlih dneh. Glavnina trajnic prezimi pod zemljo, kar pomeni, da za vzdrževanje strukture vrta potrebujemo rastline, ki ohranijo svojo obliko tudi v zimskem času.

V  vrtnem centru Eurogarden, Vam priporočamo zasaditev zimzelenih rastlin, ki so dobra izbira, pri čemer lahko pri nekaterih najdemo poleg zeleno obarvanih listov tudi raznobarvne jagode ali cvetove. Odlična izbira so iglavci, ki ostanejo vso zimo lepo zeleni, ko pa jih prekrije sneg, dobijo še poseben zimski čar.

Zelenjavni vrt

Ni boljšega, kot če lahko v hladnih dneh na vrtu naberemo kaj svežega za pod zob. Če smo vrtne gredice pravočasno zaščitili z vrtno tkanino, bomo lahko kljub snegu in mrazu na vrtu pobirali vrtnine: kodrasto zelje, motovilec, rdeči radič in brstični ohrovt.

Še bolje nam uspevajo rastline, ki smo jih posejali v toplo gredo, ki jih pred snegom in mrazom varujejo steklena okna. Tam lahko poleg solate pobiramo tudi sveža zelišča, denimo peteršilj in drobnjak. Kdor si  želi, lahko čez zimo sveže vitamine pridela tudi v stanovanju z gojenjem kalčkov – v že pripravljenih posodah ali kalilnikih.

Tudi v mesecu decembru se lahko lotimo kar nekaj opravil, katera nam bodo olajšala začetek vrtnarske sezone spomladi.

S pridelkov, ki jih hranimo v zemljankah/zasipnicah in kleteh redno čistimo gnilo sadje in zelenjavo. Kadar ne zmrzuje zemljanko tudi zračimo. V primeru zmrzali pa jo pokrivamo. Prekopavanje zemlje v zimskem času je zelo koristno. Zemlja postane rahla, škodljivci pa poginejo. Priporočljivo je tudi premetati kompost.

Posodovke

Velike rastline v loncih, ki vse poletje skrbijo za mično podobo teras in balkonov in smo jih pred zimo pospravili v prezimne prostore, je treba redno pregledovati. V fazi mirovanja so občutljivejše za napade škodljivcev in bolezni,  kot v rastni sezoni.  V tem primeru v vrtnem centru ali specializirani trgovini čim prej kupimo ustrezno škropivo in poškropimo rastline skladno z navodili proizvajalca škropiva. Odpadle in porumenele liste sproti odstranjujmo. Rastline zalijemo, ko opazimo, da je zemlja suha. Prostor, v katerem so posodovke, vsak dan za nekaj minut prezračimo, vendar pazimo, da rastline ne bodo izpostavljene neposrednemu prepihu.

Sobne rastline

V zimskem času imamo v stanovanju suh zrak, zato nam bodo sobne rastline  hvaležne, če jih pršimo s postano vodo, ogreto na sobno temperaturo. Za bolj vlažen zrak v prostoru lahko na radiatorje postavimo vlažilce zraka ali mokre krpe. Istočasno, ko sobne rastline zalivamo, preverimo kako le te rastejo, odstranimo odmrle ali posušene liste in cvetove. Preverimo, da jih niso napadle nadležne uši, pršice ali kakšni drugi škodljivci in  glivične bolezni. Ob kakršnem koli pojavu  moramo hitro ukrepati, ker se v toplem stanovanju bolezni rastlin zelo hitro širijo. Od cvetočih rastlin je pozimi v ospredju božična zvezda, saj je  v mesecu decembru gotovo na vsaki mizi ali polici naših domov.

V zadnjem mesecu leta naj bi posejali božično žito, ki je lep okras poleg jaslic in okrašene smrečice. Za setev  pšenice uporabimo najrazličnejše posodice in podstavke prazničnih baru in motivov.

Pozimi cvetijo tudi amarilisi ali vitezove zvezde, ki jih lahko sami vzgojimo tako, da posadimo čebulico v lonček z zemljo. Lonček nato postavimo na svetlo in toplo mesto in zmerno zalivamo; pazimo, da ne zalivamo po čebulici. Ko požene cvetno steblo, začnemo dodajati hranila. Cvetel nam bo do dva tedna, odvisno od temperature v prostoru. Če čebulico amarilisov sadimo v presledkih dveh ali več tednov, imamo cvet lahko do pozne pomladi.

V tem času so zelo pogosti tudi božični kaktusi, azaleje, kamelije in clivie, ki imajo  posebnost, da v začetku zime, ko počivajo, potrebujejo hladen prostor od 7°C do 10°C, ko pa se pojavijo cvetni popki jo prenesemo v toplejše prostore.

Lahko si kupimo ali vzgojimo tudi hijacinte, ki nam s svojim vonjem polepšajo temne in hladne zimske dni.

Trajnice pozimi

Skoraj vse vrste trajnic pozno jeseni ali pozimi  izgubi svoje nadzemne dele. Pri nekaterih trajnicah se listi, stebla in ostanki cvetov enostavno kar razgradijo, pri drugih pa se posušijo in kot suhi ostanejo lepi celo zimo, seveda če jih jeseni ne porežemo. V preteklosti smo grede s trajnicami jeseni popolnoma »pospravili«. To pomeni, da smo postrigli vse nadzemne dele trajnic ne glede na to, ali bi lahko v svoji posušeni obliki krasili vrt tudi v pozno jesenskem in zimskem času. Vrt oziroma grede so ostale počiščene, a prazne in puste, če v okolici ni bilo posajenega nobenega drevesa ali grmovnice.

Ob dolgih zimskih večerih imamo čas, da si naredimo načrt o tem kaj, kje in kako bomo sejali v naslednjem letu. Pri tem moramo upoštevati tudi pravilo kolobarjenja. Pregledamo zalogo semena in dokupimo kar nam primanjkuje. Pri načrtovanju vam bodo poleg naših prodajnih svetovalcev v veliko pomoč tudi knjige in revije o vrtnarjenju ter načinu uporabe pridelkov, katere bogatijo naš prodajni program.

Orodje očistimo in temeljito pregledamo. Če je pokvarjeno popravimo, če ne znamo poskrbimo, da ga pravočasno dostavimo na servis. V primeru, da je orodje oziroma oprema dotrajano ali pa ugotavljamo, da bi nam bi prišel prav še kakšen nov pripomoček, si pripravimo seznam in ga kupimo.

Vrtni center Eurogarden vas pričakuje.

Oglejte si tudi