Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
12°C
PET.
23°C
9°C
Oceni objavo

Milomir Kovačević: Sarajevo

V mali galeriji Cankarjevega doma je od danes naprej na ogled razstava Milomirja Kovačiveića – Sarajevo, moje mesto, moja usoda. Oddaja bo na ogled do 24. marca 2013.

 

Izjemno zanimiv fotograf Milomir Kovačević, rojen leta 1961 v Sarajevu, je še zlasti cenjen med kolegi, ki so mu nadeli vzdevek Strašni. To "nevarno" poimenovanje, vzdevek, ki ga vsak izgovori z ljubečim tonom in izrazom, zelo dobro označuje Milomirjevo umetnost.

 

Fotografijo ljubi s tako gorečnostjo, da ji popolnoma podreja zasebno življenje, njen smisel si prizadeva zajeti s takim zanosom, da zapostavlja večino atributov sodobnega življenja, prezira nevarnost in neudobje obrobnega bivanja, v svojem sočustvovanju do človeka ostaja vseskozi odkrito pristen in globoko iskren. Od vojne v Bosni in Hercegovini živi in dela v Parizu, vendar svoje stvaritve redno razstavlja in objavlja tudi na območju nekdanje Jugoslavije.

 

Za razstavo v CD je avtor izbral fotografije iz knjige Transatlantik Mail, ki so jo v Zagrebu leta 2010 skupaj izdali trije sarajevski prijatelji: Miljenko Jergović, Semezdin Mehmedinović in Milomir Kovačević. Nastala je na podlagi večmesečnega dopisovanja med Jergovićem in Mehmedinovićem, čemur so sledila Kovačevićeva Pisma v sliki. Besedila in podobe govorijo o razdvojenosti in oddaljenosti treh prijateljev, oddaljenost v glavnem ni v prostoru, marveč v času in ne zadeva njih samih, ampak Sarajevo.

 

Vir: CD

Oglejte si tudi