Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Goran Đorđević: Proti umetnosti

V četrtek, 13. decembra ob 19. uri se v Mestni galeriji Ljubljana odpira razstava beograjskega  umetnika Gorana Đorđevića, ki je na umetniški sceni aktiven od srede sedemdesetih kot eden protagonistov t. i. »analitične linije« beograjskega konceptualizma.

Razstava Proti umetnosti. Goran Đorđević: kopije 1979–1985 je skupni projekt Gorana Đorđevića in skupine kustosov, ki dela iz njegovega opusa predstavljajo v dveh različnih razstavnih oblikah: rekonstrukciji in sodobni instalaciji. Z drugimi besedami, sama postavitev razstave je osmišljena kot kombinacija principa rekonstrukcije originalnih postavitev (tj. aranžmaja objektov) in principa sodobne instalacije, ki pomeni spremembo konteksta in pomena ter ustvarja nove aranžmaje in razmerja. 

Goran Đorđević je na umetniški sceni aktiven od srede sedemdesetih kot eden protagonistov t. i. »analitične linije« beograjskega konceptualizma. Od leta 1979 se je posvečal izključno projektom kopiranja, ki jih je izvajal vse do leta 1985, ko je prenehal z avtorskim delom na področju umetnosti. Čeprav so bila številna dela iz Đorđevićevega kopističnega opusa razstavljena na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, razen nekaterih izjem niso pritegnila pozornosti lokalnih kritikov, prav tako pa niso bila uvrščena v zgodovinske preglede umetnosti tega obdobja. 

Oglejte si tudi