Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Župan Andrej Maffi je čestital zamgovalcem kviza Male sive celice

V petek, 10. 6. 2016, so zmagovalci kviza Male sive celice Kristjan Bašelj, Urška Krumpak in Luka Maffi skupaj z mentorico Karin Sirk in ravnateljico Ano Košuta Skok prišli na sedež občine, kjer jih je sprejel župan Andrej Maffi in jim radovedno prisluhnil, kako so potekale priprave na kviz, snemanja,...S seboj so prinesli tudi maskoto- fosil, ki jim je prinašala srečo. Čestitkam sta se pridružila tudi predsednik Krajevne skupnosti Anhovo- Deskle Bojan Stanič in direktorica občinske uprave Nives Prijatelj.

MALE SIVE CELICE

Predtekmovanje

Sedmošolci OŠ Deskle, Luka Maffi, Urška Krumpak in Kristjan Bašelj, smo se v preteklem šolskem letu odločili, da bomo sodelovali v kvizu Male sive celice, za kar smo se pod mentorstvom učiteljice Tee Brešan čez leto skrbno pripravljali. Na pripravah, ki so potekale enkrat tedensko v popoldanskem času, se je z nami družil tudi Lovro Tinta, žal pa vsako ekipo sestavljajo samo trije učenci, tako da smo bili le-to prisiljeni določiti z žrebom.

Dne 15. 9. 2015 smo skupaj z razredničarko Sonjo Školaris odšli na prvo izmed osmih  letošnjih predtekmovanj, ki je za področje Primorske potekalo na OŠ Šturje v Ajdovščini. Za štiri mesta, ki omogočajo merjenje moči pred televizijskimi kamerami, se je potegovalo trideset ekip sedmošolcev iz osnovnih šol širne Primorske. Najprej je potekal pisni del, na katerem ekipe s skupnimi močmi odgovarjajo na vprašanja in se s čim boljšim izkupičkom točk trudijo prebiti med osem ekip, ki dobijo možnost nadaljevanja na ustni del tekmovanja. Med pisnim in ustnim delom je bil kratek odmor, v katerem je žirija popravljala naše pole, mi pa smo z devetošolci iz OŠ Šturje skozi komedijo, ki so jo ustvarili v lanskem šolskem letu, odšli na končni izlet z avtobusom. Pri tem smo se seveda neznansko zabavali in tako sprostili del napetosti.

Po razglasitvi rezultatov pisnega dela smo presrečni ugotovili, da smo se uvrstili na odlično drugo mesto, kar nas je vodilo naprej med osem ekip, ki so se med seboj na ustnem delu potegovale za končni cilj, ki je bil skupen vsem – uvrstitev na tekmovanje pred kamerami. Na ustnem delu smo se pomerili v  igri »Izberi težavnost«, ki nam je ponudila pridih televizijskih oddaj, k čemur je največ pripomogel njen voditelj Pavle Ravnohrib, dolgoletni vodja studijskih oddaj. Z njim sta prišla še člana žirije Darko Hederih in Marjan Škvorc, ki sta skrbela za nemoten in pravilen potek tekmovanja. Vsaka ekipa je dobila štiri vprašanja, vredna po dve točki. Seštevek točk iz pisnega in ustnega dela je prinesel končni vrstni red in določil prve štiri ekipe, ki so postale del nove televizijske sezone oddaj Male sive celice. In ja, uspelo nam je. Zasedli smo končno drugo mesto. Boljša od nas je bila samo ekipa OŠ Jožeta Krajca iz Rakeka, za nami pa sta se uvrstili še ekipi OŠ Branik in OŠ Dušana Bordona iz Kopra. Naše priprave na televizijski del tekmovanja so potekale pod mentorstvom učiteljice Karin Sirk.


Prvo snemanje

V sredo, 13. 1. 2016, je napočil veliki dan, ko smo se sedmošolci skupaj z lanskimi tekmovalci, šestošolkami ter nekaj srečneži iz devetega razreda odpravili na snemanje televizijske oddaje Male sive celice v Ljubljano. Ko smo zjutraj v spremstvu razredničarke Sonje, svetovalne delavke Alenke in naše ravnateljice Ane odrinili iz Deskel, si še v sanjah nismo predstavljali, kaj nam bo ta dan prinesel.

Avtobus je ob 8. uri odpeljal izpred šole in na njem je med potjo vladalo prijetno, razigrano vzdušje, le nam tekmovalcem je po glavi rojil kup vprašanj. Ob prihodu v Ljubljano smo se takoj odpravili do stavbe RTV-ja. Pred njo smo se ob kipu Dečka s piščalko tudi fotografirali. Po nekajminutnem čakanju je po nas prišla prijazna ženska ter nas odpeljala do naše garderobe. Med potjo smo šli mimo uredništev nekaterih nam znanih oddaj, kot so Tarča, Točka preloma, Tednik ter drugih, ter mimo recepcije, kjer je bilo razstavljenih nekaj eksponatov iz njihove bogate zbirke pripomočkov za oddajanje radia ter snemanje oddaj. Ob prihodu v garderobo so navijači odložili nahrbtnike, tekmovalci pa smo odšli na maskiranje. Ja, tudi to je bilo zame nekaj novega. Končno je le napočil čas za odhod v studio, kjer so se navijači razporedili po tribunah, tekmovalci pa smo odšli na svoja mesta. Naš nasprotnik je bila Osnovna šola Podbočje. Pred začetkom snemanja sem imel kar veliko tremo, a ko so se kamere prižgale in je režiserka naznanila začetek snemanja, se je le-ta porazgubila. Oddaja  se je začela s predstavitvijo obeh ekip in njunih maskot. Naša maskota je bila nekaj posebnega. V mesecu septembru smo v sklopu  naravoslovnega dne obiskali opuščeni del kamnoloma Salonita Anhovo, kjer so potekale dejavnosti v okviru Evropskih dnevov mineralov. V spominu so nam najbolj ostali fosili, zato smo podjetje Salonit Anhovo prosili, da nam za maskoto v televizijskem delu tekmovanja posodijo fosil iz njihove zbirke. Predstavili smo se z rudistom, ki je naseljeval plitva in topla morja v obdobju zgodnje krede. Zaradi velikih klimatskih sprememb so rudisti skupaj z dinozavri izumrli pred 65 milijoni let. Imeli so dve nesimetrični lupini, od katerih je imela spodnja stožčasto obliko (pritrjena na morsko dno), zgornja pa obliko ploščatega vzbočenega pokrovčka.

Po predstavitvi ekip pa se je začelo pravo tekmovanje. Pred vsako igro je k nam prišel Darko Hederih in nam natančno razložil potek igre. Snemanje je gladko teklo in na koncu kar nismo mogli verjeti, kako hitro je čas minil. Mogoče se nam je tako zdelo tudi zato, ker smo ves čas oddaje vodili in na koncu slavili gladko zmago z rezultatom 34 proti 50, kar je navdušilo naše navijače in spremljevalce. To seveda pomeni, da se bomo na takšno avanturo podali vsaj še enkrat, morda pa ...


Drugo snemanje

 V sredo, 16. marca 2016, smo se sedmošolci ter nekaj učencev iz šestega, osmega in devetega razreda odpravili v Ljubljano na drugo snemanje mladinske oddaje Male sive celice. Tokrat smo tekmovali proti Osnovni šoli Dravlje, ki je bila v prejšnjem krogu boljša od Dvojezične osnovne šole Lendava.

Zaradi zgodnje ure snemanja smo iz Deskel odrinili že ob 6.15 in bili v Ljubljani pred našimi nasprotniki, ki so malo zamujali. Potek priprav na snemanje nam je bil že dobro poznan in kmalu je napočil čas, ko smo se morali posesti na naša mesta, ob tem pa zopet začutili kanček pozitivne treme. Pred začetkom snemanja se je nato odvila prava mala drama, saj so se najprej na vseh ekranih pojavile motnje, nato ena izmed tablic ni delovala, pa ena od štirih kamer ni snemala ... A na koncu je kot vedno vse steklo in kmalu je bilo oddaje konec. Ob izdatni pomoči naših navijačev smo na koncu slavili že drugo zmago, tokrat z rezultatom 54 proti 48.

To nas je pripeljalo v četrtfinale, kar pomeni med osem najboljših ekip.

In če smo do sedaj morda še malo dvomili v naše znanje, potem sedaj vemo, da ima prav vsaka izmed osmih ekip enake možnosti za končno zmago. Na poti do tja pa bomo poleg znanja potrebovali tudi kanček sreče. Torej, mi gremo pogumno naprej.

 

Tretje in četrto snemanje

V sredo, 6. aprila 2016, smo se tekmovalci z navijači odpravili v Ljubljano na tretje snemanje oddaje Male sive celice. V četrtfinalu, kjer je ostalo samo še osem ekip, smo tekmovali proti Osnovni šoli Vojnik. Snemanje je potekalo po nam že znanem in utečenem scenariju, pri čemer smo ves čas oddaje vodili in na koncu prepričljivo zmagali z rezultatom 56 proti 40. Uspeha smo bili skupaj z navijači zelo veseli, saj smo s tem postali polfinalisti, kar je bilo, glede na naša prvotna pričakovanja, že samo po sebi velik uspeh.

Na četrto snemane smo odšli 20. aprila 2016, pomerili pa smo se z Osnovno šolo Toneta Čufarja iz Maribora. Igra je bila zelo izenačena in kljub temu da smo skozi celotno oddajo za malenkost vodili, je bila zaloga točk na koncu premajhna za spodrsljaj, ki se nam je zgodil ravno pri zadnjem vprašanju. Napačen zadnji odgovor je pomenil poraz z rezultatom 47 proti 50 in naša pot se je tako končala v polfinalu, kar pomeni med štirimi najboljšimi ekipami v Sloveniji. V tistem trenutku smo bili kar malo razočarani in težko smo sprejeli dejstvo, da nam je eno samo, zadnje vprašanje prekrižalo naše načrte, vendar se je po obisku Botaničnega vrta v Ljubljani do prihoda domov razpoloženje že popravilo, no, vsaj malo.

Kaj hočemo, v življenju pač ne moremo biti vedno prvi, vsekakor pa je bila ta izkušnja za nas  nepozabna in za našo šolo velik uspeh, saj smo se po dolgih letih ponovno uspeli uvrstiti na snemanje in v Ljubljani uspešno predstavljali našo šolo kar štirikrat. Na pot proti istemu cilju se je lani septembra na osmih predtekmovanjih podalo kar 317 ekip sedmošolcev širne Slovenije in samo 32 ekip je bilo takšnih, ki so si prislužile mesto pred televizijsko kamero. Končni rezultat, uvrstitev na tretje mesto, je vsekakor presegel pričakovanja, ki smo si jih takrat po tihem zastavili, a grenak priokus zaradi poraza pri zadnjem vprašanju bo vsaj zame še nekaj časa prisoten. Finale letošnje sezone je tako pripadel Osnovni šoli Jožeta Krajca iz Rakeka ter Osnovni šoli Toneta Čufarja iz Maribora. Naj zmaga boljši oziroma tisti, s kančkom več sreče.

 

Tekst: Kristjan Bašelj

 

 

 

 

Oglejte si tudi