Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Folklorna skupina Kal nad Kanalom na gostovanju v Beli krajini

Na obisku pri Dori Ravnik iz TRD Globočak smo spoznali Stanko Majerle, direktorico Doma starejših Metlika. Prisrčna, preprosta, nasmejana in energična gospa nas je po sproščenem klepetu o naši folklorni dejavnosti povabila na gostovanje v Belo krajino. Sledilo je uradno vabilo predsednika TD Vigred Metlika, Rudija Vlašiča, ki smo ga seveda z veseljem sprejeli in se dogovorili, da delček svoje kulture predstavimo na letošnji 34. Vinski vigredi v Metliki.

V Belo krajino smo potovali v soboto, 21. maja, in s svojim nastopom najprej polepšali dan oskrbovancem doma starejših, kjer nas je čakalo kosilo. Popoldne pa smo s svojim oblačilnim videzom, narečno besedo in kalskimi plesi navdušili gledalce na glavnem odru starega mestnega jedra Metlike. Spoznali smo člane Metliške folklorne skupine Ivan Navratil, občudovali predstavitev belokranjskega kola, ki se prepleta s svatbeno igro rešetca ter zaključi v petelinjem boju in nošenju turna. Z zanimanjem smo si v tamkajšnji Galeriji Kambič ogledali fotografsko razstavo, postavljeno na ogled ob letošnji 40-letnici delovanja metliških folkloristov, obiskali delavnico peke belokranjskih pogač in kulinarično razstavo Od zrna do kruha. Družili smo se z novo kronano  kraljico metliške črnine Jano Štajdohar, zvečer pa z  občudovanjem spremljali nastop Folklorne skupine Tine Rožanc, ki velja za eno največjih in najboljših folklornih skupin v Sloveniji. Prespali smo na Starem trgu, kjer nas je odprtih rok sredi noči pričakala prijazna gospa Sonja Šuster. Po nedeljskem zajtrku pa smo se spustili na pustolovščino z raftom po reki Kolpi ter si ogledali skrivnostno domačijo na hrvaški strani, kjer živijo zadovoljni ljudje, čeprav je njihova edina povezava s svetom čoln, s katerim plujejo na slovensko stran, če Kolpa seveda ni previsoka. Domov smo se vračali sproščeni, veseli, navdušeni nad nepozabno deželo belih brez, gostoljubnimi ljudmi in odličnimi okusi belokranjske pogače ter vrhunskih vin, ki smo jih za piko na i tik pred odhodom okusili v mogočni metliški kleti. 


Folklorna skupina Kal nad Kanalom je letos prisluhnila želji številnih ljudi, ki so bili leta 2013 navdušeni nad takratno etnološko prireditvijo v Svetem Tomažu, in vas na prvo nedeljo v juliju ponovno vabi, da skupaj podoživimo čas svojih prednikov. Ob kamniti gotski lepotici, ki že več kot pet stoletij kljubuje zobu časa, bomo najprej ob 16h sodelovali pri sveti maši v objemu narave, nadaljevali pa na travniku pod cerkvijo »Na kalskem berjarju«, kjer bomo skupaj z gosti obeležili tudi petletnico svojega delovanja.


Besedilo: Darja Rijavec

Foto: arhiv FS Kal nad Kanalom

 

Oglejte si tudi