Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Župan sprejel Marijo Podobnik »Kmetico leta 2013«

Konec tedna je župan Dušan Strnad sprejel gospo Marijo Podobnik iz Dobrave pri Stični, ki je pred kratkim v akciji Zveze kmetic Slovenije prejela naziv »Kmetica leta 2013«. Ob tej priložnosti ji je podelil posebno priznanje župana, v obliki spominskega kovanca občinske znamke Prijetno domače. 


Slovesnega sprejema so se poleg gospe Marije in njenih najbližjih udeležili tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije, Irena Ule in članice Društva podeželskih žena Ivanjščice s predsednico Majdo Vrhovec. Prav omenjeno društvo je predlagalo Podobnikovo za sodelovanje v natečaju Zveze kmetic Slovenije za naziv »Kmetico leta«, ki je letos potekalo že enajstič.

Župan Strnad je ob tej priložnosti povedal, da je kmetijstvo eno tistih panog v občini Ivančna Gorica, ki pomembno prispeva k razvoju občine. Še posebej je vesel, da tudi širša družba vidi prizadevnost posameznikov kot je gospa Podobnik. Zato se je ob nazivu, ki ga je prejela odločil da ji podeli tudi posebno priznanje, namenjeno t.i. prijateljem občine Ivančna Gorica, ki prispevajo k boljši kakovosti bivanja v njej in za njeno promocijo in prepoznavnost.

Marija Podobnik, »Kmetica leta 2013« je izrazila zadovoljstvo, da Občina Ivančna Gorica daje veliko posluha razvoju kmetijstva. Dejala je da se bo tudi kot »Kmetica leta« zavzemala v tem letu, da se bo položaj kmetijstva vrnil na boljše, obenem pa pozvala vse prisotne, da jo pri tem podpirajo. Kot je še povedala ji bo letošnje leto ostalo v trajnem spominu, saj so se zgodile tri zelo pomembne stvari; rojstvo šestega vnuka, z možem sta praznovala 40-obletnico poroke in prijela je še priznanje Zveze kmetic Slovenije in župana Strnada. 

Irena Ule, predsednica Zveze kmetic Slovenije je izrazila zadovoljstvo, da je tudi lokalna skupnost prepoznala vlogo, ki jo kmetice imajo v slovenskem kmetijstvu in družbi na sploh. Prepričana je, da je letošnja nagrada za »Kmetico leta« prišla v prave roke, saj je tako na lokalnem kot slovenskem področju Podobnikova naredila veliko na promociji slovenskega podeželja. 


Še posebej so bile ponosne na svojo kolegico članice Društva podeželskih žena Ivanjščice, v imenu katerih je ob tej priložnosti spregovorila predsednica Majda Vrhovec. Tako naziv »Kmetice leta«, kot županovo priznanje sta potrditev pravilnosti njihovih prizadevanj za boljši položaj in ugled žensk na naših kmetijah.


Kdo je Kmetica leta 2013?

Marija Podobnik izhaja iz delavske družine, iz litijske občine. Po končani osnovni šoli in šolanju v Ljubljani se je zaposlila kot grafik. Po poroki se je preselila na kmetijo moževih staršev na Dobravo pri Stični, katero sta z možem kasneje prevzela kot gospodarja. Po rojstvu tretjega otroka, je pustila službo, se zavarovala kot kmetica in se posvetila vzgoji otrok in delu na kmetiji, usmerjeni v proizvodnjo mleka. 
Kmetija Podobnikovih se nahaja na območju z omejenimi dejavniki kmetovanja, in obsega 16 ha površin, od katerih je 8 ha obdelovalnih in 8 ha gozda. Obdelujejo tudi 5 ha najetih travnikov. Kmetija je usmerjena v mlečno proizvodnjo. V ta namen redijo 18 krav molznic in do 6 telic za obnovo črede. Dodeljeno imajo mlečno kvoto v višini 80.000 litrov letno, čemur se bolj ali manj približajo vsako leto. Vse kmetijske aktivnosti preko leta so podrejene zagotavljanju dovolj velike količine kvalitetne krme za prehrano goveje črede. Glavnino del opravita sama z možem, pri večjih delih pa so jima v pomoč otroci in tudi že vnuki.

Gospa Marija se je že zelo zgodaj vključila v delovanje domačega Društva podeželskih žena Ivanjščice. V vseh letih delovanja je aktivna v različnih odborih društva in pri aktivnostih društva, zlasti se zavzema za uveljavitev doma pridelane zdrave hrane, redno se udeležuje izobraževalnih programov. Je nepogrešljiva na različnih krajevnih in občinskih prireditvah, kjer sodeluje v okviru domačega društva podeželskih žena.

Večkrat je sodelovala na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju, kjer je za svoje potice prejela bronasta, srebrna in tudi zlata priznanja. Še več priznanj je dobila v domačem okolju, kjer s svojimi specialitetami redno sodeluje na prireditvah matičnega društva in drugih prireditvah. Leta 2005 je v organizaciji Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije in Kmetijsko svetovalne službe pridobila certifikat o nacionalni poklicni kvalifikaciji za izdelavo kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalni način.

V obdobju od leta 2008 do 2012 je aktivno delovala v upravnem odboru Zveze kmetic Slovenije kot predstavnica ljubljanske regije. V tej vlogi je večkrat sodelovala na kmetijskem sejmu v Gornji Radgoni, ter pri drugih aktivnostih, ki jih je organizirala zveza. Na svojem domu je med drugim že gostila tudi delegacijo angleških kmetic, ki so prišle v Slovenijo v okviru mednarodnih povezav in na povabilo Zveza kmetic Slovenije. Med letom rada sprejme na domačiji skupine otrok iz vrtcev, da jim nazorno prikaže, kako se dobi mleko. Na koncu jih na pikniku pogosti z mlečnimi dobrotami.

Poleg vsega naštetega je tudi zelo aktivna članica Župnijskega pastoralnega sveta v župniji Stična, preko Govedorejskega društva Stična pa se udeležuje predvsem strokovnih predavanj in ekskurzij na temo mlečne proizvodnje in predelave.

Gospa Marija črpa energijo tudi v svojih šestih vnukih, čeprav dva izmed njih odraščata v daljni Kanadi. Zanimive so tudi učne ure malega Iana, ki babico uči govoriti angleško. Poleg vseh obveznosti se rada sprosti tudi na organiziranih pohodih, izletih, ekskurzijah… Danes z možem, kljub upokojitvi, skupaj še naprej skrbita, da je kmetija, prav tako kot onadva, v dobri kondiciji. 

Marija Podobnik je sodelovala v izboru za »Kmetico leta 2013« na predlog Društva podeželskih žena Ivanjščice in bila izbrana izmed desetih kandidatk. Priznanje je prejela na slavnostnem dogodku Zveze kmetic Slovenije v počastitev svetovnega dneva kmetic v Zagorju ob Savi, iz rok ministra za kmetijstvo in okolje, mag. Dejana Židana.

Oglejte si tudi