Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Bučijada v vrtcu Horjul, že četrtič zapored

V našem vrtcu smo v zadnjem tednu pred počitnicami imeli Bučijado, na katero smo vsi otroci in odrasli težko čakali. Otroci so imeli doma že pripravljene buče, v glavicah pa že načrte za izdelavo strahcev.
Iz dneva v dan je bilo po naših igralnicah več buč, različnih oblik, velikosti in barv. Občudovali smo jih, tipali, prenašali, se seznanjali z njihovo namembnostjo in se z njimi igrali. Razvrščali smo jih po različnih lastnostih, ob igrah z njimi utrjevali prostorske odnose in se urili v spretnosti hitrega reagiranja. Z bučkami in bučami smo se tudi razgibali in se preizkusili v spretnosti podiranja kegljev iz buč.

Tekom tedna se je po vrtcu širil mamljiv vonj po slanih in sladkih bučnih jedeh, ki smo jih pripravljali po skupinah. Preizkusili smo se v pripravi bučne juhe. Otroci so bučo golico spremenili v jušnik, z njega zajemali juho, jo dekorirali z bučnimi semeni in smetano ter se z njo posladkali. Poleg juhe so se otroci seznanili s pripravo bučnega tiramisuja, zavitka, bučnih mafinov in popečenih bučk s sirom. Otroci so se ponovno prepričali, da so jedi iz buč izvrstne, saj so jim kar dobro teknile. Pri vsej bučni kulinariki so nam veliko pomagale naše dobre kuharice, za kar smo jim vsi zelo hvaležni.

Končno pa smo pričeli z izrezovanjem strahcev in izdelavo drugih izdelkov iz buč. Otroci so navdušeno dolbli buče, opazovali bučna semena, jih ločevali in jih sproti okušali. Res dobra so bučna semena, še boljša pa pražena, rahlo potresena s soljo. Vse izdelke smo razstavili na zelenici pred vrtcem. Med velikimi in malimi strahci s strašnimi in prijaznimi pogledi je stala hišica z ljubkimi zavesicami, v kateri je stanovala mala miška. Grizljala je semena in odslavljala mimoidoče popotnike, ki so želeli prebivati v njeni hiški. V palčkovi deželi pa so v malih bučkah čeladarkah živeli palčki, ki so vsako jutro zgodaj odhajali na delo in se pozno zvečer vračali domov. Obiskali so jih palčki – strahci s sosednje vasi. V hišicah so ugasnili svetilke, opazovali zvezdice in jih šteli.

Na drugi strani zelenice pa je stalo bučno naselje z velikimi in malimi stavbami, ob katerih je stal park z drevesi in gredica s cvetlicami. Strahec Gašper je na bučni grad povabil prijatelje strahce in jim postregel z jagodnim sokom, mlekom in sirom. Ob zaužitju teh dobrot so strahci postali rdeče, nato bele barve, ob siru pa rumeni in še luknjičasti po vrhu. Rešil jih je dež, ki si je ponoči ogledal našo razstavo.

Vsi smo težko čakali na večer, ko smo skupaj z otroki, njihovimi starši in prijatelji z lučkami oživeli strahce in druge izdelke. Našo razstavo je obogatilo kar nekaj izredno zanimivih izdelkov, ki so jih starši in otroci prinesli od doma in jih razstavili skupaj z našimi na zelenici vrtca.

Zahvala gre naši zemljici, ki nam je obrodila toliko buč in vam, spoštovani starši, za vse darovane buče ter vaše sodelovanje na večeru Bučijade. Tako, kot otroci, smo se tudi odrasli imeli lepo. Med seboj smo poklepetali, ob ogledu razsvetljenih izdelkov pa smo obudili otroka v sebi. Teden Bučijade smo zaključili z ogledom dramatizacije Taščica in žabec v izvedbi skupine Metulji.


Vanja Šubic

Oglejte si tudi