Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
8°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

Počitniške urice s spoznavanjem kočevarske kulture

Zavod Mošnice-Moschnitze si prizadeva mladim približati zgodovino in kulturo Kočevskih Nemcev. Ena od tradicionalnih dejavnosti tega zavoda s statusom v javnem interesu je tudi organiziranje poletnega druženja za otroke in mladino.
V Dvorani Augusta Schaura v Kočevskih Poljanah so tako od 6. do 17. julija potekale počitniške urice s spoznavanjem kočevarske kulture. Poleg ustvarjalnih delavnic so otroci spoznali tudi igre in zgodbe, ki so si jih pripovedovali nekoč. Ker bodo v Kočevskih Poljanah septembra potekali Dnevi kočevarske kulture, so se otroci učili tudi pesmice in deklamacije v kočevarščini.Seveda pa se mladi najraje družijo in ustvarjajo, zato smo med drugim izdelali hotel za žuželke, nakit iz perlic, šotor, torbice iz penaste gume, krasili šatulje in mape ...

Mladim smo predstavili utrinke iz lokalne zgodovine in se  pogovarjali tudi o tem, kako je nekoč v bližnji stavbi potekal pouk, nato so si udeleženci izdelali čisto prave tablice, na katere lahko pišejo s kredo. 15. julija sta nas obiskala predstavnika Slovenskega šolskega muzeja iz Ljubljane in nas povabila na obisk, da bi bolje spoznali, kako je pouk potekal nekoč.

Ker bomo 12. septembra organizirali fotografski tečaj z Janezom Konečnikom, je Andi Černe mlade seznanil z osnovami fotografiranja. Otroke smo razdelili v tri skupine, saj smo želeli, da vsak dobi svoj fotografski aparat in naredi nekaj posnetkov. Fotografije so si nato ogledali na računalniku, vodja fotodelavnice pa jih je opozoril na napake. Upamo, da smo vsaj koga navdušili za to lepo umetnost.

Podobne delavnice je Zavod Mošnice–Moschnitze ob finančni podpori ministrstva za kulturo in nemškega veleposlaništva organiziral tudi v Semiču.

 

MARIDI ČERNE, Zavod Mošnice-Moschnitze

Oglejte si tudi