Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
12°C
ČET.
22°C
12°C
Oceni objavo

25 let priporočanja sv. Florjanu v varstvo

Planina nad Horjulom, 8. maj – Cerkev sv. Andreja na Planini so na povabilo PGD Butajnova Planina že petindvajsetič napolnili gasilci in gasilke iz okoliških društev ter počastili svojega zavetnika sv. Florjana.
Pred petindvajsetimi leti so se gasilci v uniformah in s svojimi prapori v procesiji prvič podali do cerkve na Planini ter se priporočili sv. Florjanu v varstvo. To je bil čas tik po osamosvojitvi, ko je bil spomin na preteklost zelo živ in vrednota naroda veliko bolj spoštovana in dragocena. Takrat so končno lahko brez zadrege tudi gasilci, ki so bili v prejšnjem sistemu skrbno nadzorovani, javno in v uniformah prisostvovali obredom v cerkvah in na gasilske domove vrnili freske in kipe sv. Florijana. Med prvimi so se prav člani PGD Butajnova Planina odločili, da svojemu zavezniku izkažejo čast in pripravijo slovesnost v ta namen. Naslednja leta so k Florjanovi maši povabili še druga gasilska društva. Tudi preko sto se jih je nekajkrat zbralo. Na pobudo takratnega župnika Jožeta Mateta so pred leti začeli tudi z blagoslovom gasilskih vozil pred sprevodom. Tukajšnji primer je postal vzor tudi drugim društvom in župnijam, saj so se Florjanove maše dobro prijele po mnogih koncih blizu in daleč.
V vseh teh letih se tradiciji nikoli niso izneverili. Tudi po četrt stoletja se jih je letos na vznožju hribčka, na katerem stoji cerkvica sv. Andreja, zbralo nekaj manj kot sto. Župnik Andrej Sever je najprej blagoslovil gasilska vozila, po tem pa so gasilci v paradnih oblekah in s praporščaki na čelu krenili po hribu navzgor. Po opravljenem bogoslužju je sledil govor člana PGD Butajnova Planina Andreja Slovše, ki je na kratko opisal tradicijo dogodka, se zahvalil sv. Florjanu za varstvo in se spomnil dogodka leta 1991. Na predlog Janeza Ušeničnika so se tistega leta tamkajšnji gasilci procesije prvič udeležili organizirano. "Beseda je dala besedo, ki traja že 25 let in močno upamo da bo še naslednjih 25," je dejal poveljnik. Za pobudo, predvsem pa za njegov pogum, so se Janezu Ušeničniku zbrani zahvalili s simbolnim darilom ter bučnim aplavzom. Uradni del so sklenili z blagoslovom ter ga obeležili s spominsko podobico. Kot je že v navadi, je po maši sledilo druženje ob pijači in prigrizku, za kar gre v imenu organizatorja velika zahvala krajanom Planine, ki vsako leto prijazno poskrbijo za dobro počutje gasilcev in drugih udeležencev, da se radi vračajo.

 

Nadja Prosen Verbič
Foto: Blaž Slovša

 

 

Oglejte si tudi