Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
6°C
NED.
23°C
9°C
Oceni objavo

OBVESTILO OBDELOVALCEM KMETIJSKIH POVRŠIN

SKUPNA OBČINSKA UPRAVA
Medobčinski inšpektorat občin Beltinci, Črenšovci, Odranci, Turnišče in Velika Polana
Mladinska ulica 2 Tel: 02/541 35 64
9231 Beltinci Fax: 02/541 35 70
E-mail: medobcinski.inspektorat@beltinci.si

Datum: 15.03.2017

OBVESTILO OBDELOVALCEM KMETIJSKIH POVRŠIN

Pomlad je čas, ko se po zimskem počitku, zopet pričnejo opravila na kmetijskih zemljiščih. Ob tem smo pogosto priča onesnaženju cest, kolesarskih poti in drugih javnih površin. Praktično ni primera, da nebi s traktorjem, prikolicami in drugimi delovnimi stroji na cesto nanesli vsaj nekaj blata. Tako onesnažene površine predstavljajo veliko nevarnost za vse udeležence v prometu. Zato vas zopet želimo seznaniti z zakonskimi določili, ki urejajo področje onesnaženja cest.
Onesnaženje kategoriziranih cest obravnava Zakon o cestah (109/10 – Zces-1, 48/12 –Zces -1A), in sicer v 5. členu, ki določa prepovedi ogrožanja varne uporabe javne ceste. Ta člen omenjenega zakona določa, da je na cestišču javne ceste prepovedano razsipati sipek material, nanašati blato ali kako drugače onesnaževati. Preden se posameznik vključi v promet na javni cesti s kolovozne poti, nekategorizirane ceste, individualnega priključka, območja izvajanja del ali druge zemljiške površine, mora voznik odstraniti z vozila zemljo ali blato, ki bi lahko onesnažilo cesto.
Odlok o nekategoriziranih cestah v Občini Črenšovci (Ur. list RS, št. 45/2014) opredeljuje nekategorizirane javne ceste in poti. 14. člen omenjenega Odloka določa, da ja za zagotovitev varnega in neoviranega prometa na nekategoriziranih cestah (NC) prepovedano obračati na NC traktorje, živali, pluge in drugo kmetijsko orodje in opremo, tako da s tem ovira ali drugače ogroža promet na NC ali kakorkoli poškoduje NC. Prav tako je NC prepovedano onesneževati, razsipati po NC sipek material,..
Zato zaradi varnosti v prometu opozarjamo vse, ki se ukvarjajo z obdelavo kmetijskih in drugih površin, da:
 varujejo poljske in druge javne poti, obcestne jarke ter pripadajoči cestni svet tako, da ostanejo nepoškodovani,
 nalagajo repromaterial, pridelke in druge materiale tako, da se ti pri prevozu ne stresajo po poljskih poteh in drugih javnih površinah,
 očistijo vozila in kmetijsko mehanizacijo pred odhodom na poti in ceste,
 očistijo asfaltne površine ter poljske in druge poti ob priliki onesnaženja,
 obračajo kmetijsko mehanizacijo na njivi in ne na cesti.
Če povzročitelj onesnaženja javne površine ne očisti, stori to, po naročilu inšpektorja, pooblaščeni izvajalec na stroške povzročitelja.
Pripravila: Petra Cvetko, strokovna sodelavka
Medobčinska inšpektorica Alenka Maroša l.r.

Oglejte si tudi