Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

SD POSLANSKA SKUPINA OBISKALA BOVEC

V ponedeljek, 2. 2. 2015, je Občina Bovec, v sodelovanju z lokalno SD, v Bovcu gostila poslansko skupino SD in predstavnike vlade s strani SD, ki so se vljudno odzvali povabilu župana Občine Bovec VALTERJA MLEKUŽA, da obiščejo Bovško in prisluhnejo težavam, s katerimi se Bovško spopada v zadnjem obdobju.
V dopoldanskem času so v veliki dvorani Stergulčeve hiše, napolnjeni do zadnjega kotička, bovškemu županu in občanom prisluhnili MARTINA VUK, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino,socialne zadeve in enake možnosti, DEJAN LEVANIČ, državni sekretar na istem ministrstvu in glavni tajnik SD, MATJAŽ HAN, vodja poslanske skupine SD, MATJAŽ NEMEC, namestnik vodje poslanske skupine SD, ANDREJA KATIČ (tudi podpredsednica DZRS), dr. FRANC KRIŽANIČ ter dr. BOŠTJAN PETELINC, predsednik okoljsko podeželjskega foruma.

Po uvodnih pozdravih in po županovi predstavitvi osnovnih težav, s katerimi se sooča Občina Bovec, pri čemer je med drugim izpostavil tudi nujnost zagotovitve dežurnega zdravnika v visoki turistični sezoni in (ne)pluženje ceste čez prelaz Vršič, je turistično destinacijo Bovec predstavil direktor LTO Bovec JANKO HUMAR. V ospredju nadaljnih pogovorov je bila rešitev smučišča Kanin in ponoven zagon žičniških naprav še v tem letu, s končnim sporočilom, da Bovec nujno potrebuje celoletno turistično ponudbo, ki je brez smučišča Kanin ni mogoče zagotoviti. Iz vseh izvajanj, tako domačinov kot gostov, je izzvenelo eno glavnih sporočil: Smučišče Kanin bo še letos zaživelo s pomočjo državnih finančnih sredstev in vodilno vlogo Občine Bovec, dolgoročno pa je treba za to in tudi ostala smučiča v Sloveniji najti sistemsko rešitev.

»Pri tem moramo naše strankarske knjižice pospraviti v žep in se osredotočiti na reševanje zadev v tesnem sodelovanju,« je poudaril vodja poslanske skupina MATJAŽ HAN in v isti sapi pohvalil zelo dobro sodelovanje s poslancem SDS DANIJELOM KRIVCEM, prisotnem tudi na tokratnem srečanju.

»Vsekakor pa je smučišče Kanin, edino visokogorsko smučišče v Sloveniji, za slovenski prostor edinstveno in se z njim ne more primerjati nobeno drugo smučišče. Turistična destninacija Bovec pa je slovenski biser, ki mora ponovno zasijati v vsem svojem sijaju,« pa je na nek način večinsko mnenje vseh prisotnih strnil poslanec in nekdanji minister dr. FRANCE KRIŽANIČ.

V nadaljevanju je del poslanske skupine pod vodstom župana Občine Bovec VALTERJA MLEKUŽA obiskal Letriko Bovec, drugi, med njimi tudi državna sekretarka MARTINA VUK in državni sekretar DEJAN LEVANIČ, pa so si pod vodstvom podžupana Občine Bovec DAVORJA GAŠPERŠIČA ogledali Bovec, se pri tem seznanili s popotresno obnovo in tudi z nerazumnimi birokratskimi zapleti pri dokončni popotresni obnovi objekta na bovškem trgu, pri čemer so si ogledali tudi notranjost objekta. Sezananjeni so bili tudi z dejstvi, zakaj sta Hotel Kanin in Hotel Alp zaprta.

V popoldanskem času sta v Bovec prispela tudi mag. DEJAN ŽIDAN, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, in mag. JANKO VEBER, minister za obrambo RS.

Minister DEJAN ŽIDAN se je sestal z nekaterimi kmetovalci oziroma ovčerejci, ki se v svoji majhnosti na bovškem pravzaprav borijo za preživetje. Minister Židan jim je najprej predstavil ključne novosti, na katere bodo morali biti pozorni predvsem pri pridobivanju subvencij, pa tudi zato, da ne bi zamuudili novih razvojnih priložnosti. Udeležni so ministru potožili, da pravzaprav ni zakonodaje, ki bi lahko zajela tako specifične kmetije, kakršne so te na Bovškem in mu predstavili osnovne težave, ki jih tarejo že vrsto let, vendar do nekih konkretnih rešitev še vse do danes ni prišlo. Najbolj pa so kmetovalci zgroženi nad nerazumljivo politiko, ki zadeva odstrel divjih živali in zveri, ki so se na Bovškem razmnožile do te mere, da je to preseglo vse razumne meje. Medvedje, šakali, risi in jelenjad uniči večino pridelka, najhuje pa jih prizadene pokol ovčjega podmladka. Rešitve seveda niso slišali, si je pa minister Židan vse pripombe vestno beležil, župana VALTERJA MLEKUŽA pa je poprosil, naj Občina skupaj s kmetovalci pripravi tudi nek uraden dopis s predlogi, kako rešiti obstoječo situacijo, s čimer so se strinjali tako župan kot tudi kmetovalci.

Minister JANKO VEBER si je v spremstvu župana VALTERJA MLEKUŽA, tajnice občine Bovec PATRICIJE MURŠIČ in Občinskega svetnika in nekdanjega bovškega župana, aktualnega pslanca v DZ RS, DANIJELA KRIVCA, ter drugih predstavnikov Občine Bovec najprej ogledal hanger in nove prostore na športnem letaliču Bovec, nato pa še Gasilski dom Bovec, kjer mu je podžupan Občine Bovec in poveljnik PGD Bovec DAVOR GAŠPERČIČ predstavil težave, s katerimi se soočajo gasilci pri opravljanju oziroma izvajanju svojih nalog. Med drugim je povedal, da gre pri tem predvsem za birokratske in formalne zaplete, predvsem zato, ker so bovški gasilci na veliko področjih daleč pred ostalimi društvi v Sloveniji. Pa naj si bo za prevoze hudo ponesrečenih v različnih nesrečah z reševalnim vozilom, delovanjem posebne gorske enote Gamsi ali zgolj helikopterskimi prevozi gasilcev na mesto požarov v visokogorju. Minister Veber je podrobno prisluhnil in se odkrito zavzel za rešitev teh težav ter tudi on poprosil župana za pripravo skupnih izhodišč in predlogov. 

Oglejte si tudi