Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Snuje se učna pot skozi Pekel

V urejanje soteske Pekel je bilo lani vloženih prek 270 prostovoljnih delovnih ur. Zaključena je obnova poti in mostov po žledolomu ter poplavah. V pripravi so strokovne podlage za zaščito soteske in izdelavo učne poti.
Prostovoljci turističnega in planinskega društva Borovnica so v lanskem letu za urejanje soteske Pekel žrtvovali precej svojih prostih dni. Da bi jim ne zmanjkalo zagona, je med drugimi z zgledno podporo skrbela tudi nova občinska oblast. Pa pojdimo kar lepo po vrsti. Od križišča pod stebrom naprej so bile nameščene nove smerne table za Pekel. Pred vhodom v sotesko, kjer se pričenja območje predlaganega naravnega spomenika, je bil postavljen kozolček dobrodošlice. Tod naj bi v skladu z več kot 50 let starimi strokovnimi podlagami spomeniškega varstva sčasoma uredili parkirna mesta za obiskovalce, s čimer bi se sotesko predvsem v poletnem času razbremenilo prometa. V neposredni bližini, za jezom, pa naj bi zraslo kopališče. Prvi koraki v to smer so bili storjeni že ob nedavnem praznjenju prodnega zadrževalnika. Ožje varovalno območje soteske po novem krasita občinski opozorilni tabli, ki prepovedujeta kurjenje in kampiranje. Prostor med kipom peklenščka, ki je bil deležen najnujnejše obnove, in parkiriščem pri mlinu je po dogovoru z občino pričelo urejati TD Borovnica.
Po zimskem pluženju je bila obnovljena tudi kolesarnica, smetnjaki so bili prerazporejeni, polomljeno vejevje obrezano, zelenica 
pokošena, lipa presajena in zasajena lesnika ter oreh. Za slednje gre zahvala Slavku Turšiču in Janiju Bolariču. Na stari mlin so bili nameščeni tipični mlinarski pripomočki: sito, vevnica, škaf in kladivo za klepanje mlinskih kamnov. Pred zimo pa so bili zamenjani tudi številni dotrajani strešniki, predvsem s starinskim bobrovcem, ki ga je daroval Sandi Jerič. Jasa onstran prvega mosta je bila očiščena grmovja in kamenja, s čimer se je maksimalno razširil prostor za rekreacijo. Pod previsno steno pa že stoji temelj za geološki steber, ki bo prva izmed točk načrtovane učne poti skozi sotesko. Ostale bodo sledile po izdelavi strokovnih podlag, kjer je že obljubljena podpora zavoda za gozdove.
POplave 2014 so precej zdelale spodnji del poti skozi sotesko, zaradi česar jih je bilo potrebno na nekaj mestih konkretno utrditi, en odsek z mostičkom pa zaradi pritoka z Grede celo prestaviti čim dlje od Otavščice. Razpadli most za peklenščkom bo obseženega popravila deležen letos spomladi, je pa v njegovi bližini Jože Košir za utrujene popotnike izdelal dva domiselna prestola, ki že privlačita turistične fotoaparate. Manjših popravil je bila deležna opozorilna tabla pri Galerijah. Odstranjevanje korenin med žledolomom podrtih dreves je pod prvim slapom tako zelo poškodovalo pot, da je bilo tu nujno speljati novo traso. Zaradi plazišča je bila prestavljena še pot pri drugem slapu. Tu so bili po skorajda enem letu obnovljeni mostovi. Čas je zgrizel tudi vrsto stopnic in jeklenic pri tretjem slapu, med popravilom le-tega pa je padla odločitev, da se stopnice uredi ob celotnem vzponu mimo slapa. Pot do petega slapa je bila potrebna zgolj rednega vzdrževanja, spust do Hudičevega zoba pa je znova zahteval večji poseg, saj bo nova, manj izpostavljena trasa tekla mimo Bruhalnika.

Po več kot letu dni sta bila očiščena še odseka planinske poti na Pristavo in Pokojišče, a ravno pravi čas, da se je konec maja v sklopu Oblakovega pohoda po njej lahko podala 130-glava množica notranjskih planincev. Nad petim slapom so stekle aktivnosti za ohranitev ruševin mlinov. Med čiščenjem je bil najden mlinski kamen, ki je zdaj razstavljen ob poti. Po enem letu zbiranja papirjev pa je PD Borovnica pridobilo tudi soglasje za ureditev spominskega parka ponesrečenih planincev, ki ga bodo uredili na vzpetini nad petim slapom. TD medtem načrtuje izdajo zgibanke na temo Pekla, govora je tudi o značkah … Kot vidite, jim dela še lep čas ne bo zmanjkalo, zato v obeh društvih z odprtimi rokami vabijo zainteresirane za urejanje soteske k sodelovanju.

 

Damjan Debevec
Foto: DD

Oglejte si tudi