Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Bohinj
DANES
21°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Šolsko leto ob novem letu na pol poti

S koledarskim letom, ki se je decembra izteklo, smo s šolskim letom prišli do polovice zastavljene poti.

Če se ozrem na preteklih pet mesecev, lahko rečem, da je narejenega zelo veliko. Primarna naloga, zaradi katere so učenci v šoli, sta izobraževanje in vzgoja. Tega se na naši šoli dobro zavedamo. Z različnimi aktivnostmi, izobraževanji, strokovnimi povezovanji, medsebojnimi hospitacijami, prenašanjem znanja in izkušenj … stalno stremimo k temu, da izboljšujemo strokovno delo in sledimo aktualnim pedagoškim pristopom. V zadnjih letih na šoli pospešeno opremljamo učilnice s sodobno tehnologijo. V letošnjem letu so tako že vse učilnice opremljene z računalniki in projektorji, vsi strokovni delavci pa imajo pridobljeno znanje, ki je potrebno za uporabo tovrstne tehnologije pri pouku ali pa pri pripravi nanj. Vodenje dnevnikov in redovalnice od septembra dalje poteka samo še v elektronski obliki.

 

Poleg obveznega predmetnika, ki že tretje leto vsebuje tudi nemščino kot obvezni drugi tuj jezik, je za učence organizirano še mnogo raznovrstnih dejavnosti. Športni, naravoslovni, kulturni, tehnični dnevi z bogatimi in raznolikimi vsebinami, šole v naravi, projekti, raziskovalne naloge, tekmovanja, natečaji, tabori, dobrodelne in zbiralne akcije, prireditve, tečaji, interesne dejavnosti, projektni dnevi … dajejo učencem mnogotere možnosti, da osvajajo različne vrste znanja in veščin. Ker ugotavljamo, da naši otroci vse manj obvladajo razne ročne spretnosti, poznavanje lokalnih značilnosti in posebnosti, dajemo tem vsebinam prednost. Kljub temu da smo odmaknjeni od mestnih središč, ki ponujajo vrsto raznolikih dejavnosti, naši učenci niso prikrajšani zanje. Obenem se moramo zavedati, da imamo prednost v marsičem, po čemer »hrepenijo« šole v mestih. Povezovanje s krajem je za tako šolo, kot je naša, nujno in neizbežno. Sodelujemo z mnogimi društvi, ustanovami, klubi, posamezniki … Hvala vsem, ki imate za to posluh in se odzovete na naše pobude ali pa nas povabite k sodelovanju. Predvsem hvala Občini Bohinj, ki nas pri delu podpira in pomaga pri uresničevanju marsikaterega cilja.

 

Težko je našteti, kaj vse je bilo v teh mesecih narejenega, doseženega, osvojenega … Že sam december je bil izredno pester mesec. Začel se je s tehniškim dnevom, ko so vsi učenci izdelovali novoletno dekoracijo. Na podobo naše šole v prazničnih dneh smo vsako leto izredno ponosni, saj je vedno nekaj posebnega. V sodelovanju z društvom Zvezdogled so učenci od 3. do 9. razreda v digitalnem planetariju v popolnosti doživeli in spoznali skrivnosti vesolja. Sedmošolci so v projektnem dnevu pobliže spoznavali stare Grke, osmošolci so obiskali Narodno galerijo v Ljubljani, petošolci so muzicirali in slikali v Sorici, učenci nekaterih izbirnih predmetov so bili na Dunaju. Fantje in dekleta zadnje triade so se učili plesnih korakov, tekmovali smo na različnih predmetnih področjih, našli smo čas tudi za smučanje, drsanje in pohod, obiskali smo varovance doma Matevža Langusa, stanovalce Doma sv. Martina, k nam so prišli člani skupnosti Žarek … Na podružnici v Srednji vasi so ves december vsako jutro pričeli z branjem slovenskih ljudskih pravljic. Učencem in otrokom iz vrtca so brali upokojene učiteljice in učitelj.

 

24. decembra so učenci pripravili proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Tema pestrega programa je bil mir. To je namreč vrednota, po kateri v današnjih razburkanih časih vsi hrepenimo. Mir v najrazličnejših odtenkih se je vsakega dotaknil na drugačen način, hkrati pa je med nas vnesel še več povezanosti, ki si jo v prazničnih dneh vsi želimo.

 

Dan smo zaokrožili s koncertom dveh vrhunskih glasbenikov, Janeza Dovča in Boštjana Gombača. Oba poznamo kot solista in člana mnogih slovenskih zasedb (Katalena, Terrafolk, Jararaja …). Predstavila sta se nam v zanimivi kombinaciji, ki je s svojo virtuoznostjo in hudomušnostjo zajemala iz kotla svetovnih godb, od Irske, preko Slovenije do Balkana … Postregla sta nam z mešanico znanih in manj znanih skladb, vse skupaj pa začinila z igranjem na zelo zanimive inštrumente.

 

Pred nami je novo leto začetek ali, bolje rečeno, nadaljevanje začetih poti. Te bodo v šoli prav gotovo še naprej pestre, zanimive in ustvarjalne. Utrip dela skozi vse leto lahko spremljate na naših spletnih straneh.

 

Rada bi poudarila, da vseh naštetih dejavnosti in različnih dosežkov ne bi bilo brez učiteljev, ki svoje delo opravljajo kot poslanstvo in ne le kot poklic. Brez tako prizadevnih, ustvarjalnih in marljivih strokovnih delavcev ter ostalih uslužbencev v šoli marsičesa ne bi mogli ponuditi bohinjskim otrokom. Zato hvala, da soustvarjate šolo, na katero smo lahko vsi ponosni.

 

 

Mojca Rozman, ravnateljica

Oglejte si tudi