Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Bohinj
JUTRI
22°C
8°C
SOB.
21°C
8°C
Oceni objavo

Župani Zgornje Gorenjske v Bohinju

V četrtek, 11. julija, so se župani Občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger, Občine Žirovnica Leopold Pogačar, Občine Radovljica Ciril Globočnik, Občine Bohinj Franc Kramar, Občine Bled Janez Fajfar, podžupan Občine Kranjska Gora Jože Zupančič ter direktor RAGOR Stevo Ščavničar sestali na mesečnem sestanku Koordinacije županov občin Zgornje Gorenjske na Bohinjski Bistrici.
Direktor RAGOR Stevo Ščavničar je poročal o nameri Javne agencije RS za varnost prometa, da ukine nekaj izpitnih centrov, med njimi tudi jeseniškega. Župani so potezo ponovno ocenili kot nesprejemljivo ter sprejeli dva sklepa, in sicer da bodo podpisali skupno izjavo, v kateri bodo terjali, da se pred kakršnokoli spremembo mreže izpitih centrov predstavijo kriteriji oziroma merila za ukinitev centra, ter da bo direktor RAGOR Ščavničar zaprosil za sestanek pri generalnem direktorju Direktorata za promet Bojanu Žlendru

Osrednja tema julijskega sestanka je bila problematika poklicnega izobraževanja na Gorenjskem. Zato je v uvodu položaj poklicnega izobraževanja na Gorenjskem predstavil direktor Šolskega centra Kranj Jože Drenovec, kjer je poudaril, da se ta ne razlikuje od stanja drugod po državi. Osnovni problem je, je povedal, da poklici izginjajo, s tem pa tudi ljudje, ki lahko koga kaj naučijo. Poudaril je, da je neustrezen tudi sistem financiranja – glavarina. Nujno pa bo potrebno vlagati tudi v afirmacijo poklicev.

 

Konkretno stanje v Kranju je predstavil učitelj praktičnega pouka na gradbeni šoli v Kranju Joža Verbič. Delo so začeli v slabih pogojih, ki pa so se izboljšali po združitvi z Iskrino šolo, je povedal Verbič. Kljub temu se soočajo z velikimi težavami: material za izobraževanje keramičarjev je zelo drag, težko pa tudi zagotovijo obrtnika, pri katerem bi učenci pridobili praktične izkušnje. Posledice se odražajo v drastičnem upadu števila učencev v poklicnih šolah. Tako so bili v letošnjem šolskem letu v Sloveniji vpisani le štirje tesarji, dva zidarja in en kamnosek.

 

Župani so v razpravi opisali neskladje med potrebami po obrtnikih in zanimanjem za ustrezno šolanje. Ker pa je financiranje poklicnih šol v pristojnosti države, je treba tudi k reševanju tega problema pristopiti sistemsko, torej na državnem nivoju prek ustreznega ministrstva. Župani lahko ponudijo prostor v lokalnih glasilih za promocijo poklicev preko člankov, ki jih bo pripravila šola, nudili pa bodo vso podporo šoli v prizadevanjih, ki jih ta izvaja preko združenja poklicnih šol.

 

Sprejeli so dogovor, da bo, v kolikor bo direktor Šolskega centra Kranj Drenovec ocenil tako podporo kot smiselno, Stevo Ščavničar v Državnem svetu organiziral podporo, usklajeno s Komisijo za kulturo, znanost, šolstvo in šport, Komisijo za gospodarstvo, obrt, turizem in finance ter Interesno skupino kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev. V tem primeru bodo predlagali, da se problem poklicnih šol uvrsti tudi na Razvojni svet gorenjske regije.

Oglejte si tudi