Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Bohinj
JUTRI
22°C
9°C
NED.
22°C
7°C
Oceni objavo

Zahtevajo izredni odstrel medveda

Na Občino Bohinj se že kar nekaj časa obračajo občani, da je nujno potrebno storiti nekaj v zvezi z medvedom, ki se je ponovno vrnil v naše konce. Lovci poročajo, da so videli sledi šape širine 15 centimetrov.

Ta in ostali znaki kažejo, da gre za odraslega medveda z maso med 150 in 200 kilogrami, je zapisano v pisni zahtevi za izredni odstrel medveda, ki jo je 23. avgusta župan Franc Kramar, kot najvišji predstavnik Občine Bohinj, poslal Agenciji RS za okolje.

 

Tudi Agrarna skupnost Savica je Občino pisno obvestila, da je v avgustu medved ponovno lovil in tudi ujel ter ubil telico. Ljudje se tako upravičeno bojijo, da se njihovim živalim ali tudi njim ne bi kaj zgodilo, kadar gredo v gozd ali gore.

 

Škoda, ki jo je medved povzročil z ulovom telice je bistveno večja, kot je vrednost ubite živali. Živali, ki so preživele medvedov lov po planini, so prestrašene, vznemirjene, bežijo v dolino, se ne pasejo. Tako izgubljajo energijo, ker se pozna na njihovi teži in na upadu mlečnosti. Preav tako se živali, ki jih je gonil medved, ne morejo vračati na planino. Lastniki živali tako izgubljajo dragocen čas z iskanjem preplašene živine in njihovim vračanjem. Že do sedaj so za to porabili preko sto ur. Paša na planini naj bi jih razbremenila obveznosti do živali, a je zaradi medveda, ki je prišel na okus sveže krvi in mesa, ravno obratno.

»Že več let na območju Bohinja trpimo občutno škodo zaradi prisotnosti tega večjega medveda. Škodni primeri se ponavljajo. V letu 2012 je poleg petih govedi ubil tudi žrebička iz druge agrarne skupnosti,« je zapisano v zahtevi.

 

Odločba o odstrelu, ki je bila izdana za leto 2012 ni bila realizirana, ker je bil rok za odstrel prekratek. V letošnji zahtevi za izredni odstrel pa Občina, AS Savica in lovci predlagajo, da se izda pogodba za izredni odstrel, kar Uredba o zavarovanih živalih dovoljuje, da se za območje odstrela določi lovišča vseg bohinjskih lovskih družin, in sicer LD Stara Fužina, LD Bohinjska Bistrica in LD Nomenj Gorjuše, ter območje Triglavskega narodnega parka, in da je odločba  veljavna do odstrela medveda. Glede na prehranske navade omenjenega medveda so zaprosili tudi, »da se pred pisno odločbo za izredni odstrel, izda ustna odločba.«

Oglejte si tudi