Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
9°C
PON.
19°C
10°C
Oceni objavo

Na Bledu 360 harmonik premagalo vročinski val

Tretja nedelja v juliju je na Bledu tokrat že tretjič zapored minila v znamenju harmonik in Avsenikove skladbe Otoček sredi jezera. Kljub peklenski vročini in več kilometrskim prometnim zastojem med avtocesto ter Bledom se je 360 harmonikark in harmonikarjev zbralo na obali Blejskega jezera. Prijav je bilo sicer še več, vendar so predvsem starejši zaradi napovedane vročine odpovedovali svoj prihod na ta harmonikarski praznik. Mnogi pa so spremenili svoje načrte tik pred prihodom na Bled zaradi prometnih zastojev in napačnega poročanja nekaterih medijev, da na Bledu ni več prostih parkirnih mest. Nasprotno - ta dan smo imeli še prosta parkirna mesta na novem parkirišču Seliše ob vstopu na Bled, celo Bled Tours je opravljal brezplačne prevoze do Festivalne dvorane! 

 

Za program na odru so poskrbeli Godba Gorje, Krvavški planšarji, Slovenski pozdravi, mladi  pevki  Glasbenega studia Osminka ter harmonikarske skupine iz različnih koncev Slovenije. Za vezano besedo sta skrbela Majči Bobnar in Niko Rakovec, za samo organizacijo pa podžupan Občine Bled Toni Mežan s pomočjo Grega Antolina (podjetje Promotiva dogodki), Uroša Ambrožiča (podjetje Aktivni oddih) in Iztoka Pesrla (Ansambel Slovenski pozdravi). V organizaciji Turizma Bled so te dni potekali tudi Blejski dnevi, zato so bili udeleženci prireditve deležni bogatega spremljevalnega dogajanja. 

 

Ob 12. uri so zbrani v en glas skupaj zaigrali Otoček sredi jezera, ob 14. uri je sledila povorka harmonik in žrebanje bogatih nagrad. Harmoniko Poličar je domov odnesel Vinko Marinšek iz Postojne, član Kraških harmonikarjev. Marija Mojca Berce iz Selc bo srečnemu izžrebancu Jožetu Zaluberšku iz Velenja (Harmonikarski orkester Barbara) sešila lajbič gorenjske narodne noše, z novimi škornji pa bo iz čevljarstva Štajnar odkorakal Klemen Škrlj, sicer član Harmonikarskega orkestra Nika Polesa. V hotelu Jelovca bo bogat vikend paket za dve osebi izkoristil 15 letni Miha Marinček. V Escape roomu na Grajski cesti na Bledu bo nagrado za najvišjega harmonikarja med vsemi zbranimi s še štirimi povabljenimi izkoristil 15 letni Matej Kocijančič iz okolice Ilirske Bistrice, član Harmonikarskega orkestra Nika Polesa. Najstarejši je bil že tretje leto zapored domačin Albin Valant iz Bodešč, rojen leta 1927. Najmlajši se je v primerjavi z najstarejšim rodil 83 let kasneje.  Nagrado je prejel 5. letni harmonikar Luka Grahor, član društva Kraška harmonika Sežana. Tolažilno nagrado – otroško harmoniko   – igračo iz spletne trgovine Soncek.si je iz rok blejskega župana Janeza Fajfarja prejela Stanislava Vodopivec. Vsi prejemniki nagrad so poleg omenjenih prejeli še darilne bone različnih naših pokroviteljev (več o njih na www.harmonike-bled.si).  

 

Organizatorji smo ob praznovanju rojstnega dne voščili našemu rednemu udeležencu Janezu Grilcu, po domače Grabnarju iz Podnarta ter izrazili zahvalo Taniti Brečko iz Celja, ki kot vsakoletna udeleženka vedno napiše nekaj čudovitih besed organizatorjem, tako pri prijavi kot po končanem dogodku. Udeleženci so bili praktično iz vseh vetrov, od Trsta do Lendave ter od Metlike do Švedske. Od tam je bil med prijavljenimi Sebastian Meglic.

Iskrena zahvala v imenu organizacijskega odbora vsem udeležencem prireditve, ki so s svojimi harmonikami kljub nemogočim vročinskim razmeram bili del dogajanja. Hvala vsem imenovanim in neimenovanim pokroviteljem za njihov delež pri prireditvi.  Brez medijskih pokroviteljev pa ta prireditev zagotovo ne bi bila tako obiskana. Več kot 300 radijskih oglasov se je zavrtelo preko radijskih postaj, veliko prispevkov na različnih TV programih ter objav v tiskanih in spletnih medijih.  

 

Zahvala pa tudi preko štiridesetim neumornim prostovoljcem, ki so od ranih jutranjih ur pomagali pri pravi prizorišča ter cel dan skrbeli za nemoten potek. Beseda hvala je za to premalo, a vseeno – IZ SRCA HVALA! Skupaj smo ponovno dokazali, da znamo in zmoremo.


Toni Mežan

Oglejte si tudi