Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
9°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Pobožnost križevega pota na Školu

V postnem času, običajno ob petkih in nedeljah, v spomin na Jezusovo pot s križem opravljamo po naših cerkvah pobožnost križevega pota.

Križev pot je ljudska pobožnost v spomin na Jezusovo pot s križem. Med križarskimi vojnami in pozneje so to obliko pobožnosti prenesli v Evropo; širili so jo zlasti frančiškani. V cerkvi Sv. Janeza Krstnika v Ajdovščini imamo znameniti križev  pot, ki ga je naslikal domačin – baročni slikar Anton Cebej okrog leta 1770. Leta 1993 ga je restavriral restavrator specialist Miha Pirnat. Ta križev pot spada med najstarejše in najodličnejše baročne križeve pote v Sloveniji.

Letos smo na drugo postno nedeljo, že tradicionalno, imeli Ajdovci to pobožnost na Školu, na priljubljeni sprehajalni planoti nad Ajdovščino. Prekrasno vreme je k tej pobožnosti privabilo številne vernike. Z molitvijo ob štirinajstih postajah smo premišljevali o Jezusovem trpljenju, polagali predenj vse naše slabosti ter prosili, da bi slekli starega človeka in se prenovili v Kristusu in postali novi boljši ljudje. In prav s to mislijo smo se razšli v želji, da se v postu drugo leto na Školu ponovno z istim namenom zberemo.

Niko Ličen

 

 

Oglejte si tudi