Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
11°C
PON.
23°C
12°C
Oceni objavo

Dijaki Škofijske gimnazije Vipava so 14. delovni tabor preživeli v Novi Topoli

Nova Topola je majhen kraj, 35 km oddaljen od Banjaluke. Da si mladi lahko pridobijo tovrstnih izkušenj, gre zasluga gospodu Mateju Kobalu, direktorju koprske Karitas, ki že leta plete niti z banjaluško Karitas in išče priložnosti za pomoč ogroženim ter sodelovanje s sestrsko organizacijo v Bosni, v Banjaluki.
Letošnje poletje so mladi, pretežno dijaki iz Škofijske gimnazije Vipava (v nadaljevanju ŠGV), ter iz treh drugih šol priskočili na pomoč pri gradnji manjše stanovanjske hiše 32-letnima bratoma Zdenku in Darju in njuni 63-letni, hudo bolni materi Veri. Tudi Zdenko ima za seboj številne operativne posege v predelu trebuha in človek se samo sprašuje, koliko  časa bo še vzdržal ob težkem delu, kot je gradnja hiše, kopanje ...  v upanju na boljšo prihodnost. Trenutno živijo v več kot sto let stari 'potpuno prokisli' (popolnoma namočeni) občinski hiši. Dvojčka preživljata družino s pomočjo drobnih priložnostnih del, ki jih opravljata v mestu in v domačem župnišču, vendar so tako priložnosti kot zaslužek borni. Njuna največja želja je imeti majhen traktor (čeprav 30 let star), s katerim bi lahko samostojno obdelovala zemljo in si pomagala pri vzreji prašičev, da bi lahko imeli dovolj hrane za vse leto. Traktor bi jima predstavljal tudi pripomoček za dodaten zaslužek.

Velika večina naših mladih se iz dneva v dan prek medijev in drugih občil hote ali nehote srečuje z  zgodbami o težkih življenjskih situacijah. Dijaki Škofijske gimnazije Vipava želijo aktivno sodelovati v nudenju pomoči življenjsko ogroženim.

Kristjan Stibilj, maturant ŠGV, bodoči študent biokemije, se je delovnega tabora udeležil že četrto leto in je na gradbišču pravi veteran. Če bi sešteli zidove, ki jih je sezidal, bi lahko imel postavljeno lastno hišico. Martin Marc (bodoči fizik), spreten kopalec jam in kanalov, in Tine Bensa, fotograf in snemalec (bodoči medijski tehnik), sta se tabora udeležila tretjič in nič ne kaže, da bi se mu naslednje leto odpovedala. Črt Demšar, dijak 2. letnika, je bil na taboru drugič in je znova doživljal lepoto občutka, ko narediš kaj dobrega za druge. Je rekorder v dvigovanju opeke na gradbišču brez dvigala. Jan Jamnik (bodoči študent Fakultete za šport) je pokazal izredno spretnost pri vožnji vražje težke samokolnice, polne sveže malte, v prvo nadstropje. Marko Bažec, Boris Klaus Kočar in David Adamlje so preskušali recepte pri mešanju malte, pomagali pri betoniranju stopnic in podajanju strešnikov in opeke. Med vsemi opravili se je spretno in skorajda popolnoma v tišini gibal Luka Klančar, dokler … nismo obiskali Banjaluškega škofa Kumarice, ki je s svojim pevskim talentom izzval goste (to je nas, prostovoljce), in s tem dal Luki priložnost, da je zablestel z bogatim basom pri petju dalmatinskimi in slovenskih pesmi.

Da dober glas seže v sosednjo vas, so dokazala tudi dekleta. Ana Stibilj, bodoča dijakinja ŠGV, je s seboj pripeljala prijateljici iz drugih šol – Terezo Rijavec iz Srednje kozmetične šole in Loreno Rijavec iz Srednje ekonomske šole. Skupaj z dijakinjo 1. letnika ŠGV Aniko Božič (ki je sanjala o tem, da bi bila ob 6h zjutraj na gradbišču s 'ta pravimi' zidarji, se pravi z g. Danilom Batičem in g. Ivom Pračkom, z br. Gregorjem Reharjem, br. Jurijem Slamnikom ter kaplanom ŠGV Primožem Erjavcem) so v Novi Topoli spletle prijateljske vezi z Anito, hčerko glavne kuharice gospe Radmile, in poskrbele, da je '21 žakljev' stalo pokonci. Brez njihove odlične kuhinje ter barvanja letev in tramov bi celoten projekt težko spravili pod streho. Dekleta so namreč vztrajno, v pripekajočem soncu, pripravljala letve za zadnji dan, ko smo s skupnimi močmi pokrili hišo. Enako pomembna je bila pomoč profesorice ŠGV Barbare Eisenzopf, ki je kljub poškodbi s svojim neutrudnim delom dajala zgled in skrbela, da je tudi v napornejših trenutkih vladalo prijetno vzdušje med dijaki in vsemi ostalimi udeleženci 14. delovnega tabora v Bosni.

Polona Strnad Bensa, pedagoški vodja delovnega tabora

                                                                                                        

 

Oglejte si tudi