Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Programi tudi za osebe s posebnimi potrebami

Ljudska univerza Ajdovščina je v letošnjem šolskem letu 2012/2013 namenila kar precej pozornosti osebam s posebnimi potrebami, torej tistim, ki za svoje kakovostno vsakdanje življenje potrebujejo prilagoditve in/ali strokovno pomoč.

Preko različnih izobraževalnih programov jim je ponudila priložnost za osebnostno rast, priložnost, da s pomočjo strokovnih mentorjev odkrivajo in razvijajo svoje sposobnosti in zmožnosti, svoja močna področja, ter jim pomagala k zavedanju, da lahko tudi sami iz sebe naredijo marsikaj in da to, kaj naredijo, je popolnoma njihova odločitev. Možnosti in priložnosti, ki se jim v okolju ponujajo, morajo le sprejeti z odprtimi rokami.

Ljudska univerza Ajdovščina je tako svoje programe izvedla v obeh enotah Varstveno-delovnega centra Ajdovščina – Vipava, na Želvi in na ŠENT-u (Slovensko združenje za duševno zdravje) v Ajdovščini.

V Varstveno-delovnem centru Ajdovščina – Vipava, enota Ajdovščina, so varovanci odkrivali in razvijali svoje fotografske in slikarske sposobnosti in zmožnosti. Udeležili so se lahko programa Digitalna fotografija ali programa Risanje in slikanje ali pa kar oba programa. V programu Risanje in slikanje so varovanci  z voščenkami in akrilnimi barvami risali in slikali na najrazličnejše teme: spoznavanje toplo-hladnih barv s pomočjo vzorcev, košare s sadjem, drevesa … Svoje likovne izdelke so tudi razstavili. Razstavo si lahko ogledate v maju in juniju v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina. Lepo povabljeni!

V Varstveno-delovnem centru Ajdovščina – Vipava, enota Vipava, pa so varovanci  v programu Usposabljanje za življenjsko uspešnost – Moj korak spoznavali čebele in njihovi pridelke. Najprej so poslušali splošno predavanje o čebelah in njihovem življenju ter na naslednjih treh srečanjih slikali panjske končnice, katere ste si lahko od 13. do 27. maja 2013 ogledali na razstavi v Mercator centru Ajdovščina. Na srečanjih, ki še sledijo, pa bodo varovanci pod mentorstvom različnih strokovnjakov preko predavanj, filma, obiska pri čebelarju, likovnih, računalniških, fotografskih, literarnih in kuharskih delavnic podrobneje spoznavali življenje čebel, čebelje pridelke – cvetni prah, matični mleček, propolis, vosek in med – in njihove zdravilne učinke, čebelarje in nasploh čebelarjenje. Program se bo zaključil v poletnih mesecih, ko čebele že pridno nabirajo med.

Na Želvi pa se je 10 udeleženk in udeležencev v programu Na krilih znanja teoretično in praktično seznanilo z oblikovanjem besedila in digitalnih fotografij, z digitalnim urejanjem publikacij, z osnovami digitalne fotografije, z mediji in s tehniko intervjuja, pridobivali so gibalno motorične spretnosti in osvajali osnove joge, angleškega valčka, polke, cha cha cha-ja ter razvedrilnih plesov. Na koncu so izdelali tudi čisto svoj časopis »Želvin spomin«, ki si ga lahko ogledate tudi na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.

Tudi na ŠENT-u se pleše! V programu Plešem, ki se bo zaključil v poletnih mesecih, udeleženke in udeleženci odkrivajo, pridobivajo in razvijajo svoje plesne sposobnosti in zmožnosti. Učijo se osnov angleškega valčka, polke, cha cha cha-ja ter razvedrilnih plesov, skratka uživajo.

Tako organizatorji kot tudi izvajalci programov so zelo veseli in zadovoljni, da so lahko prispevali pomemben delež k opolnomočenju oseb s posebnimi potrebami, saj so njihovi izdelki, ki so nastali v programih, njihovo pristno navdušenje nad mentorji in nasploh nad programi ter njihova pogosta vprašanja na podelitvah potrdil »A bo naslednje leto tudi?«  več kot zgovorni, da je temu tako. To sem občutila tudi sama, ko sem v programih sodelovala kot zunanja sodelavka Ljudske univerze Ajdovščina.

 

Maja Tomšič

Oglejte si tudi