Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Mačke Suhe krajine

Leto je naokoli in ponovno je stekla akcija sterilizacij in kastracij mačk v občini Žužemberk, ki jo je tudi tokrat sofinancirala Občina. Akcija se je pričela 27.januarja 2023 v žužemberški izpostavi Veterine Novo mesto in je trajala do porabe sredstev, mesta pa so se hitro zapolnila. Odziv občanov na akcijo je bil, kot vsakič doslej, izjemen. Če se bo ta trend nadaljeval, bodo takšne akcije v bližnji prihodnosti veliko pripomogle k reševanju mačje problematike v naši občini.

Mali kosmati štirinožci so bili pripeljani iz vseh možnih okoliških vasi in so bili v večjem delu takšni, ki jih hranimo in za njih skrbimo, vendar so bolj »prostoživeče sorte«. V akciji je bilo opravljenih že 28 sterilizacij in 30 kastracij. Nekaj terminov pa je že zasedenih in še čakajo na obravnavo. Če upoštevamo končno število smo z letošnjo akcijo pomagali vsaj 200 potencialnim mačjim mladičkom, ki bi, z izjemo nekaj srečnežev, večinoma ostali prepuščeni sami sebi.  Mačje samičke spolno dozorijo pri 4 mesecih, letno imajo lahko tudi do 3 legla s povprečno 3 do 5 mladiči. To pa nanese med 9 in 15 potomcev na posamezno mačko letno. Poleg tega pa mačke, ki so sterilizirane ali kastrirane živijo bolj kakovostno življenje, manj je prenosa bolezni (predvsem mačjega virusa imunske pomanjkljivosti (FIV) in mačje levkoze (FeLV)), manj je ran, poškodb, nesreč, pa tudi razdejanja in dretja v času paritve.

Mačke so sezonsko poliestrične živali, kar pomeni, da imajo več zaporednih spolnih ciklusov v nekem obdobju. Spolni ciklus mačk je pod velikim vplivom svetlobe, če so mačke izpostavljene dnevni svetlobi dalj časa (okoli 14 ur dnevno), se gonitev lahko pojavlja v 4 do 30 dnevnih intervalih, v kolikor v vmesnem času ne pride do ovulacije. Pri mačkah pa je ovulacija sprožena s paritvijo.

Nekaj zanimivosti:

·         Kratkodlake mačke običajno spolno dozorijo hitreje kot dolgodlake.

·         Prostoživeče mačke statistično gledano spolno dozorijo prej kot tiste, ki jih imamo kot ljubljenčke.

·         Ljudje pogosto verjamejo, da po sterilizaciji ali kastraciji mačka ne bo več lovila miši. Če jih je lovila pred posegom, jih bo lovila tudi kasneje, če jih pa že prej ni, jih verjeno tudi v prihodnje ne bo.  

·         Trikolor mačke so v večini primerov samice. Trikolor se navezuje na barvo kožuha, ki je kombinacija 2 barv (najpogosteje oranžne in črne) in bele. Osnovna genetika je, da ob spojitvi jajčeca (X) in semenčice (Y) nastane samica (XX) ali samec (XY). V tem primeru pa se malo zaplete pri barvi mačk. Pri njih namreč obstaja gen O za oranžno barvo. Ta se prenaša le na X kromosomu. Ker ima samec samo en X kromosom, lahko, če nosi oranžen gen, z njim tvori kombinacije OY (oranžen) ali oY (druge barve). Samice imajo dva X kromosoma, kar pomeni, da so lahko OO (dominantno oranžne), oo (recesivno oranžne, kar pomeni, da so druge barve), lahko pa so Oo, kar je trikolor. Trikolor namreč vsebuje oba, dominantni in recesivni oranžni gen. Na vsakih nekaj tisoč trikolor muc pride tudi do izjeme, ko se rodi trikolor samček. Vzrok temu je genetska napaka, saj ima namesto dveh spolnih kromosomov (XY) tri (XXY).

·         Brejost pri mačkah traja med 56 in 62 dni. Po kotitvi pa se mačka ponovno goni že v 8–10 tednih; če izgubi mladiče, pa že po 2–3 tednih. Mačke dosežejo višek reproduktivne sposobnosti med 2. in 8. letom starosti, se pa lahko zabrejijo tudi pri dvajsetih letih starosti.

Za zaključek pa bi izpostavila dejstvo, da smo lahko Žužemberčani ponosni, da aktivno in s skupnimi močmi, odgovorno prispevamo k reševanju te problematike. Upam in želim, da bo tako - ali še bolje – tudi v prihodnosti.

Besedilo in foto:  Timoteja Andrijanič

Oglejte si tudi