Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

O podzavesti in spreminjanju navad

V petek, 14. februarja 2020, smo se na predavanju v Žužemberku posvetili temi Podzavest in spreminjanje navad. 

Spreminjanje navad je vsekakor zelo aktualna tema. Vendar, če hočemo v svojem življenje res doseči trajnostno spremembo, je dobro, da razumemo, kako deluje podzavest, kjer so se te navade oblikovale in kjer so shranjene. 

 

Podzavestni um je, kakor nakazuje že njegovo ime, nezavedni del našega uma. Ta del lahko primerjamo s podatkovno bazo računalnika, kjer je shranjeno vse, kar se nam je zgodilo od rojstva naprej. V otroštvu je to vir učenja za življenje. V to zakladnico znanja se vsrka vse: modeli obnašanja naših staršev, prepričanja, strahovi, predsodki, tabuji, odzivi na dogodke ljudi okrog nas; prav tako naše misli, čustva, besede, zaobljube in dejanja. Vse to poteka avtomatsko in ponavadi nezavedno. Še posebno močno se vtisnejo stvari, ki se ponavljajo, ter misli in čustva z močnim doživljajskim nabojem. 

 

Te vsebine vsak trenutek tudi v odrasli dobi obarvajo naše misli, presojo, način, kako dojemamo situacije, prebudijo čustva ter vplivajo na naše reakcije in na naše tako imenovane zavestne odločitve. Vse to lahko poteka zelo naravno in neopazno, dokler ne ugotovimo, da smo se znašli v težavah.

 

Prvi korak pri razreševanju problema je, da se soočimo z njim. Potem je pomembno, da imamo trdno odločenost za spremembo in cilj. Vendar se kljub temu na poti spremembe opotekamo. Zaradi močnih programov v podzavesti drsimo nazaj v stare tirnice in zaidemo ali celo odnehamo zaradi številnih izgovorov in dvomov vase. Zato je dobro, da znamo omejiti delovanje teh programov v podzavesti, ki za nas niso več primerni.

 

Takšna orodja za učinkovitejšo osebno rast nam nudi Metoda Phyllis Krystal, ki uporablja igrive simbole in preproste vizualizacije za delo z nezavednim.

 

Na predavanju smo tako spoznali vajo osmica, s katero učinkovito omejimo negativne vplive programov v podzavesti na naše življenje, hkrati pa v nezavedno vtiskujemo pozitivna sporočila. Zelo pomembna sta tudi vztrajnost in ponavljanje, da se sporočilo dovolj globoko vtisne v podzavest. Učili smo se tudi, kako se povezati z notranjim vodstvom, z viri podpore za notranje delo in spremembo, za katero smo se odločili. 

 

Če hočemo namreč v življenje vnesti pozitivno trajno spremembo, je modro, da se znamo obrniti vase, se soočimo s problemi in vzroke za naše probleme najprej razrešimo pri sebi. Potem se bo sprememba lažje udejanjala tudi navzven. 

 

Maja Papež Iskra, svetovalka za osebno rast, Zavod Notranji izvir

 

Fotografije: Klavdija Kužnik, KUD Žužemberk

Organizator dogodka: KUD Žužemberk

Oglejte si tudi