Žužemberk

DANES
25°C
10°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

Podeljena Plečnikova odličja za leto 2015

Plečnikova nagrada za leto 2015 je osrednje javno priznanje slovenskemu avtorju za vrhunsko stvaritev na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme, nastalo v zadnjih petih koledarskih letih v Sloveniji ali v tujini. Za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture so bili nagrajeni tudi lani združenja študentov arhitekture EASA Slovenija Andraž Lečnik, Aleš Kobe, Aljoša Merljak, Marta Vrankar, Matic Brdnik, Matic Kašnik, Pia Mikolič, Tabita Jerant in Tadej Pavlič za projekt EASA013: Primer participacije v Žužemberku.
Ob najvišjemu priznanju pa Sklad Jožeta Plečnika poleg nagrade lahko podeljuje tudi Plečnikovo medaljo za aktualno realizacijo ali delo na navedenih področjih ter za pomembno delo s področja arhitekturne teorije in kritike ter strokovne publicistike oziroma na splošno za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture ter tudi priznanje za izvajalski dosežek ali študentsko priznanje. Plečnikova nagrada se podeljuje od leta 1973.

V dvorani SBG Opere in baleta v Ljubljani je bila v ponedeljek 20. aprila slavnostna podelitev Plečnikovih odličij za leto 2015 in kot je v utemeljitvah zapisala žirija, so prispeli predlogi za Plečnikova odličja potrdili, da se slovenska arhitektura zaveda svojega družbenega poslanstva in da je v zahtevnih razmerah sposobna razvijati vrhunske in inovativne rešitve.

Na podelitvi katere se je ob prejemnikih udeležila tudi delegacija Občine Žužemberk z županom Francem Škufco je bila slavnostna govornica ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar.

Plečnikovo nagrado za leto 2015 so prejeli arhitekti Boris Bežan, Mara Partida Munoz in Hector Mendoza Ramirez za muzejski paviljon v Mäntti na Finskem.

Strokovna žirija pa je izmed 42 prispelih predlogov izbrala še štiri prejemnike Plečnikove medalje. Za aktualno realizacijo sta jo prejela: VDC INCE v Mengšu, katerega avtorja sta Rok Jereb in Blaž Budja, ter Vrtec Poljčane avtorjev Mojce Gregorski, Mihe Kajzlja in Matica Lašiča. Za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture so bili nagrajeni: Tomaž Krušec, Lena Krušec, Vid Kurinčič, Jurij Nemec in Majda Kregar za prenovo Linhartove dvorane Cankarjevega doma in člani združenja študentov arhitekture EASA Slovenija Andraž Lečnik, Aleš Kobe, Aljoša Merljak, Marta Vrankar, Matic Brdnik, Matic Kašnik, Pia Mikolič, Tabita Jerant in Tadej Pavlič za projekt EASA013: Primer participacije v Žužemberku. Študentsko Plečnikovo priznanje je pripadlo Iztoku Hvali za magistrsko delo o revitalizaciji območja jaška Frančiške v Idriji.

1/10







Prejemniki Plenikovih odličij, organizatorji EASA013 Žužemberk



Mladim študentom arhitekture iz društva EASA Slovenija, ki so pred dvemi leti v avgustu 2013 popolnoma oživili ter v Žužemberk prinesli nove ideje in s postavitvijo Paviliona EASA ter hiše na drevesu pustili trajna obeležja, velja iz srca čestitati, saj so z zasluženo Plečnikovo medaljo, Žužemberk trdno postavili na 'arhitekturni' svetovni zemljevid. Še enkrat iskreno čestitamo vsem devetim prejemnikom. VladiMir

 

Oglejte si tudi