Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Pri Karolini Črešnar, kmetici leta 2017

Zveza kmetic Slovenije, v katero je včlanjenih okrog 2500 kmetic, je že 15-ič izbrala kmetico leta. Razglasitev je potekala 19. oktobra 2017, v Zagorju ob Savi. Med osmimi kandidatkami je komisija izbrala Karolino Črešnar iz Zreč.

 

V torek, 7. avgusta 2018, smo se sprejema pri Karolini udeležile tudi članice našega društva. Ob 10h so nas sprejeli v vinski kleti, v Slovenskih Konjicah. Po krajši pogostitvi smo si ogledali del tovarne Unior. Ob 13h smo se udeležili zahvalne maše v zreški cerkvi. Od tam smo se odpeljali Karolini domov. Živijo na visokogorski kmetiji, kjer je obdelava zemlje zelo zahtevna. Ravnina je le pred hišo, kjer se nas je zbralo okrog 100 gostov in malo nižje, kjer imajo zelenjavno gredo. Gozd in pašniki so na zelo strmem pobočju.

Karolina je otroštvo preživela v Velenju, kot blokovski otrok. Po končani ekonomski šoli in letu dni službe, jo je ljubezen pripeljala na visokogorsko kmetijo, kjer je že 30 let. Ukvarja se s peko kruha za zreške terme, z izobraževanjem na kmetiji, poleg dela doma je zelo aktivna tudi v lokalnem in družbenem okolju, saj je odlična govornica in sogovornica, predvsem pa ponosna kmetica.

Zapomnila sem si njene besede: »Ni važno v kakšni hiši živim, ampak koliko ljudi sem v to hišo sprejela.«

Na vsakem koraku je videti sprejetost, hvaležnost, iskrenost in toplino. Vse to so delili z nami.

 

 Milena Iskra

 

Oglejte si tudi