Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Jesenska ekskurzija DKŽ v Gornjo Radgono

Vedno znova se veselimo naših ekskurzij kjer si povemo dogodivščine, izmenjamo izkušnje in odkrivamo zanimive kraje in gostoljubne ljudi.

 

Tokrat smo se odpravili v Gornjo Radgono, mestno občino ob meji z Avstrijo. Znana je po sejmih in penini. Mi smo se odločili, za oljarno. V oljarni Flego smo videli kako iztiskajo bučno olje. Po degustaciji okusnega olja, smo si želeli, da ga odnesemo tudi domov. Odpeljali smo se do središča Gornje Radgone, kjer na gričku stoji 200 let stara cerkev, posvečena sv. Petru. Župnik nam je razložil, da je imel v njej preteklo soboto kar dve poroki. V lepo okrašeni cerkvi ni glavnega oltarja, saj so drugi Vatikanski koncil tamkajšnji ljudje narobe razumeli in glavni oltar odstranili iz cerkve. Nekaj stopnic nižje je muzej Špital. Stavba je bila zgrajena v 14. stoletju. Ime pove, da je bila tu bolnišnica, predvsem za revne prebivalce - sirote. V 17. stoletju so prizidali še kapelo. Hranijo restavrirane kipe in slike, med njimi je tudi Sisi, Habsburška cesarica. V tem prostoru se dogajajo tudi poročni obredi. V nadstropju je veliko slik in predmetov iz zgodovine. Podstrešje je ohranjeno, z vsemi vidnimi mozniki, brez žebljev kot so včasih vezali ostrešja. Zaradi statike so dodali še železno konstrukcijo. Na podstrešju, s prijetnim vonjem naših podstrešij iz otroštva, hranijo veliko starih predmetov, ki so služili kmetijstvu in gospodinjstvu. Ob cesti je postavljenih 10 kipov aleje velikih, med njimi tudi Rudolf Maister, Dr. Anton Trstenjak, Peter Danjko, … . Obiskali smo še vrtnarstvo Kurbus, izvedeli vse kar nas je zanimalo o rastlinah in si za slovo izbrali svojo rožo. Navdušila nas je turistična kmetija Benko, v Spodnji Ščavnici, kjer nas je mlada gospodinja postregla z okusnim kosilom. Leta 2012 je Milena Benko dobila naziv mlada kmetica leta. Kmetija je na ravnem delu, z vseh strani imajo svoja posestva in travnike. Redijo 60 glav goveje živine, vzrejajo prašiče, ki jih je včasih tudi 150, kokoši se svobodno gibljejo na travniku. Poleg tega pa sprejemajo in strežejo gostom. Bile smo navdušene nad delavnostjo, pridnostjo in gostoljubnostjo tamkajšnjih ljudi.

Tudi me, podeželske žene, imamo rade vonj po zemlji, rade pridelujemo in shranjujemo zelenjavo in

sadje, krasimo svoje domove, rade se družimo in se z ekskurzije vedno znova vračamo z novimi spoznanji in dodatno energijo.

Milena Iskra

Oglejte si tudi