Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Razstava in ocenjevanje potic v Žužemberk

Nedelja, 9.11.2014 je bila zahvalna. Pred tem smo pod streho pospravili ozimnico in se ozrli na sadove tekočega leta. Ponekod so že praznovali martinovo in se veselili dneva, ko se mošt spremeni v vino
Tudi v Žužemberku smo praznovali. Članice DKŽ Suha krajina smo ob sodelovanju  KGZS-Novo mesto, pripravile prvo društveno razstavo potic. Na naše vabilo je prispelo kar 51 potic različnih okusov; sladkih, slanih, polnjenih z različnimi nadevi. Največ je bilo orehovih, z rozini ali brez, sledile so še kokosova, makova, medena, s slivami, s hruškami, … . Bile so tudi slane, kot je ocvirkova in čebulna.

 

Po oceni komisije, ki so jo sestavljale ga.Andreja Koncilja, ga. Valerija Poreber in ga. Cvetka Lavrič, je kar 16 potic prejelo zlato priznanje. Tudi 24 srebrno in 11 bronasto ocenjenih potic, si je zaslužilo priznanje in nagrado. Posebej smo veseli, ker so na prireditvi poleg domačega društva, sodelovala tudi društva in posamezniki iz Ljubljane, Kamnika, Domžal, Dola pri Ljubljani, Novega mesta, Dolenjskih Toplic, Šentjerneja in Dobrniča.

Prireditev je povezovala ga. Lili Hrovat, nastopili so pevci pod vodstvom ga.Nine Zajc, pevke »Žitni klas« in harmonikarja Anže Iskra in Urška Skube.

 

S krajšim nagovorom nas je spodbudila predsednica zveze kmetic Slovenije ga. Irena Ule. Vse sodelujoče je pozdravil in pohvalil tudi g. Andrej Kastelic iz KGZS Novo mesto in domači župan g.Franc Škufca.  

Po programu smo potice tudi poizkusili in se prepričali, da so zares slastne.

 

Predsednica DKŽ Suha krajina, ga.Tadeja Lavrič je že v uvodu povedala, da najlepše diši potica, ki se peče v domači pečici, saj je pečena z ljubeznijo in z mislijo na tiste, ki jo bodo uživali. S tem smo se strinjali, zato smo bili soglasni, da bo prireditev postala tradicionalna.

 

Milena Iskra

Oglejte si tudi