Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Lepo pripravljena in dobro obiskana "RAZSTAVA IN OCENJEVANJE POTIC"

Letos smo članice DKŽ Suha krajina-Žužemberk, v sodelovanju z zvezo kmetic Slovenije in KGZS Novo mesto, pripravile tretjo društveno in obenem drugo državno prireditev »razstava in ocenjevanje potic«.
Letos smo članice DKŽ Suha krajina-Žužemberk, v sodelovanju z zvezo kmetic Slovenije in KGZS Novo mesto, pripravile tretjo društveno in obenem drugo državno prireditev »razstava in ocenjevanje potic«.

 V OŠ so nam z veseljem odstopili telovadnico za pripravo prireditve in z nami tudi odlično sodelovali.

Še posebno smo veseli, ker nam je svojo udeležbo na prireditvi potrdil predsednik republike Slovenije g. Borut Pahor. S svojim obiskom so nas razveselili: ravnateljica OŠ Žužemberk, ga. Mira Kovač, direktor KGZS g. Jože Simončič, svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti,  ga. Cvetka Lavrič, predsednica zveze kmetic Slovenije, ga. Irena Ule, župan Franc Škufca , podžupan Jože Steingel in številni obiskovalci.

Na določen dan smo prejeli v ocenjevanje 63 potic. Prinesli so jih iz različnih krajev, največ  iz Dolenjskih Toplic, Novega mesta, Šentjerneja, Bele Cerkve, Dola pri Ljubljani, Šentvida pri Stični, Zagradca, Domžal in drugod. Veliko potic so prispevale tudi članice našega društva. Ocenjevali sta dve tričlanski komisiji. Po njihovi oceni je 14 potic zaslužilo zlato priznanje, srebrno je bilo ocenjenih 25 potic, 19 potic so ocenili z bronastim priznanjem. Le 4 so prejele manj točk in zato dobile zahvalo.

V nedeljo dopoldne je bilo že vse pripravljeno, mize obložene z razstavljenimi poticami, na tribuni so sedeli obiskovalci in čakali visokega gosta. V spremstvu ravnateljice, župana, predsednice zveze kmetic Slovenije, predsednice DKŽ in spremstva protokola, je v prireditveni prostor vstopil predsednik RS g. Borut Pahor. Vse je prisrčno pozdravila in prireditev z izvirnim veznim besedilom povezovala ga. Lilijana Hrovat. Zapeli so pevci moškega pevskega zbora »Cirila Zajca« iz Žužemberka, pod vodstvom izjemne zborovodkinje Nine Zajc. Prav tako nas je pedagoginja Nina navdušila s svojim osnovnošolskim zborčkom. Ga. Silva Mohorčič  je sestavila in zrecitirala novo pesem za praznik potic. Nastopili so mladi harmonikarji, osnovnošolci tukajšnje OŠ in odigrali zanimivo igrico. Članici našega društva sta nastopili s skečem.  Sledil je govor domačega župana, predsednice zveze kmetic Slovenije, ge. Irene Ule, predsednika RS g. Boruta Pahorja in predsednice ocenjevalne komisije go. Valerije Poreber. Za tem je predsednik republike podelil zlata priznanja tistim, ki so spekli najboljše potice. Srebrna in bronasta priznanja sta podelila predsednica zveze kmetic Slovenije, ga. Irena Ule in župan Franc Škufca. Po skupnem fotografiranju dobitnikov priznanj, skupaj s slavnostnimi gosti, je predsednik RS Borut Pahor razvaljal testo in nanj namazal orehov nadev. Zvito testo je položil v pripravljen model. Le časa, da bi se potica spekla in bi jo skupaj poizkusili ni imel, saj je moral popoldne na obisk prireditve v Prekmurju. Mi smo še ostali in poizkusili različne okuse potic.  Največ je bilo orehovih, sledile so lešnikova, rozinova, kokosova, rožičeva, pehtranova, kostanjeva, mandljeva, čokoladna, ocvirkova,  čemaževa, drobnjakova, pisana ajdova-bela in še kakšna. Res pester izbor za usta in oko.                     

 Članice smo vesele in zadovoljne, da je vse lepo potekalo. Upamo, da so se tudi gosti pri nas dobro počutili. Najlepše pa se zahvaljujemo vsem, ki so prispevali svoj delež, da nam bo ta dan ostal nepozaben. Tadeja Lavrič in Milena Iskra

 

 

Oglejte si tudi