Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
3°C
SOB.
21°C
4°C
Oceni objavo

14. pohod po poti Janeza Kmeta

28. marca 2022, smo se po dveh letih premora ponovno zbrali na Kmetovem pohodu, tokrat že 14-tič zapored. Težko je bilo verjeti, da je minilo kar tri leta, kar smo se nazadnje srečali. Med ljubitelji pohodništva je bilo čutiti prijetno vzdušje in navdušenje nad ponovnim srečanjem v živo.

Kot običajno smo se zadnjo nedeljo v marcu, ko smo ponovno izgubili eno uro spanja, zbrali na izhodišču pri nogometnem igrišču na Dvoru. Po izmenjavi nekaj pozdravnih besed se je kakih 80 pohodnikov, kar nekaj med njimi prihaja izven Suhe Krajine, odpravilo proti Vinkovemu Vrhu. Hiter vzpon in prijetno sočno vreme brez oblačka sta nas hitro ogrela. Prvi postanek je bil potreben za premik vsaj enega izmed oblačil v nahrbtnik. Po dobri uri složne hoje preko zaselka Skopice, vasi Srednji Lipovec in vinske gorice Boršt smo prispeli do cerkve na Selih pri Ajdovcu. Spotoma smo lahko uživali v lepih razgledih in tudi ob opazovanju vzorno obdelanih vinogradov in urejenih zidanic. Pri cerkvi nas je pričakal lokalni vinogradnik z vrhunsko kapljico, članice društva pa smo poskrbele za čaj in nekaj sladkega prigrizka. Prižgali smo tudi svečko na grobu pokojnega duhovnika in pisatelja Janeza Kmeta, ki nam je dal navdih za organizacijo pohoda po poteh, po katerih je hodil in pisal o njih.

Ko smo si nabrali moči, smo nadaljevali pot do naše najvišje točke, konjeniškega doma na Plešivici, ki so ga člani Konjeniškega društva Suha krajina tudi letos gostoljubno odprli za pohodnike. Ker se je ura nagibala že v popoldne, je bila topla malica zelo dobrodošla. V prijetno sončno vreme in suha podlaga sta bila kot naročeni za uživanje v naravi v okolice koče, kjer so se nekateri kar zadržali globoko v popoldne. Glede na to smo se v dolino odpravili v nekaj več skupinah in z vrnitvijo na izhodišče zaključili naš pohod.

Prijetno preživet dan bo mnogim ostal v lepem spominu. Resnično smo veseli vseh, ki se vračajo ali pridejo v naše kraje prvič. Hvala vsem pohodnikom za udeležbo. Vsak od vas prispeva svoj delež k temu dogodku. Prijazno povabljeni tudi naslednje leto.

Hvala za vse pohvale, tako za pohod, kot za naše delo in vsa prizadevanja članov Kulturnega društva Dvor.


Besedilo: Valerija Vidmar, članica KD Dvor

Foto: Jadranka Meglen, članica KD Dvor

 

Oglejte si tudi