Logo MojaObčina.si

Žužemberk

DANES
9°C
2°C
JUTRI
2°C
2°C
Deli

VSE VEČ HRANE V KANALIZACIJI

Ko govorimo o vodi se tema največkrat vrti okrog pitne vode, odpadna voda pa je velikokrat prezrta tema. Vendar je tudi slednja dragocen in obnovljiv vir, ki ponuja številne možnosti za nadaljnjo uporabo. Te pa do danes ostajajo še precej neizkoriščene. Po podatkih organizacije World Water Day se tako več kot 80 % neočiščene odpadne vode vrne nazaj v naravo.

To kaže tudi na izjemno pomemben vpliv, ki ga ima odpadna voda na okolje. Slednja se namreč vrača nazaj v vodni krogotok, zato je odgovorno ravnanje z odpadno vodo ključnega pomena. Žal pa se količina onesnažene odpadne vode v zadnjih letih povečuje in k temu prispeva tudi kako ravnamo z odpadno vodo za štirimi stenami naših domov.

V kanalizacijskih odtokih najpogosteje pristanejo ostanki hrane in biološki odpadki.

Količina bioloških odpadkov v kanalizaciji se je še povečala, odkar se je te odpadke pričelo zbirati v ločenih zabojnikih. To velja še posebej v stanovanjskih blokih in v gospodinjstvih, ki že imajo urejeno lastno kompostiranje.

Zaskrbljujoč podatek je tudi množenje podgan, ki se zaradi obilice hrane zadržujejo v kanalizacijskem omrežju in s prenašanjem bolezni lahko ogrožajo tudi naše zdravje. Po nekaterih ocenah naj bi v večjih mestih živeli približno dve podgani na enega prebivalca.

Direktor Komunale Novo mesto d.o.o. Gregor Klemenčič je ob tem dejal:

Dejstvo je, da brez vode ne gre. Rabimo jo vsi, ljudje, živali in rastline. Varno upravljanje z vodnimi viri pa pomeni tudi skrb, da v odpadne vode ne mečemo ostanke hrane. Marsikateri ostanki kosila pristanejo v straniščni školjki in končajo kot obrok številnim podganam. Z odlaganjem hrane in bioloških odpadkov v stranišča ne otežujemo zgolj učinkovitega čiščenja odpadne vode ampak onemogočamo tudi nadaljnjo obdelavo bioloških odpadkov. Okolje varujemo le tako, da vodni krog ne onesnažujemo. Ko smo žejni, gremo do pipe in natočimo čisto vodo. Ja? Še. Zelo preprosto! Voda je naše bogastvo.

Ob prikazu je Komunala Novo mesto občane spodbujala naj hrano odlagajo v za to primerne zabojnike in poskrbijo, da se bo po kanalizaciji pretakala samo odpadna voda, saj z zmanjševanjem števila onesnaževal v vodnem krogu pomagamo varovati naše okolje.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij