Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Novi bibliobus pri osnovnošolcih na Dvoru

 

V sredo, 21. septembra sta se knjižničar Luka in šofer Vinko z novim bibliobusom  pripeljala pred Osnovno šolo na  Dvoru. Vsakemu razredu posebej je Luka na kratko predstavil  »knjižnico na kolesih«, otroci pa so si z zanimanjem ogledali notranjost bibliobusa. Presenetil jih je podatek, da prevažata naokoli več kot 7.000 enot gradiva.

Novo mesto z okolico je prvi bibliobus dobilo že leta 1978, ko je prevažal 2500 knjig, nakup novega, ki ima na voljo več kot sedem tisoč enot raznoraznega knjižničnega gradiva, pa je sofinanciralo ministrstvo za kulturo. Novo vozilo je večje in ima tudi dvižno rampo, tako da bo dostopno invalidom. Otrokom in učiteljem je bila knjižnica na kolesih zelo všeč, tako znotraj kot zunaj, kar kažejo spodnje slike.

Kratka predstavitev oddelka

Potujoča knjižnica je splošna knjižnica v malem, ki je namenjena bralcem vseh starosti. Knjižnični fond (za odrasle) obsega leposlovje različnih žanrov, kot so npr. poezija, družbeni, zgodovinski, kriminalni, pustolovski, biografski in znanstveno fantastični romani, ter strokovno literaturo z vseh področij človekovega znanja. Strokovno gradivo je urejeno po UDK sistemu ( 0-splošno; 1-filozofija, psihologija; 2-verstvo; 3-družbene vede; 5-matematika, prirodoslovne vede; 6-uporabne znanosti, medicina, tehnika; 7-umetnost, 8-jezikoslovje; 9-zgodovina, domoznanstvo, biografije, zemljepis).

Za izposojo na dom je na voljo tudi manjša kolekcija zgoščenk z animiranimi in igranimi filmi različnih žanrov.

Najmlajšim so v otroškem kotičku na voljo različne kartonke in slikanice, mladim bralcem pa pester izbor mladinskega leposlovja.

Knjižnična mreža

Potujoča knjižnica z bibliobusom obiskuje dolenjske in belokranjske podeželske kraje kakor tudi urbane predele ter posebna okolja, kot so domovi za ostarele, osnovne šole in delovne organizacije. Potujoča knjižnica omogoča svojim članom tudi naročanje in rezervacijo knjižnega gradiva (del gradiva se namreč nahaja v skladišču):

  • naročilo ali rezervacijo sporočite najmanj en (1) dan pred prihodom bibliobusa v vaš kraj,
  • rezervirate ali naročite lahko samo gradivo Potujoče knjižnice,
  • preverite, ali imamo gradivo, ki ga želite.

Gradivo lahko naročite ali rezervirate:
preko telefona: 07 / 393 4 619 in 040 421 807. 

Knjižnična mreža obsega 60 postajališč v 11-ih občinah, tudi v Žužemberku.

Žužemberk

Postajališča:

  • Ajdovec
  • Dvor
  • Prevole
  • Sadinja vas
  • Šmihel
  • Žužemberk (trg)
  • Žužemberk (šola)

 

 

 

Oglejte si tudi