Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
6°C
JUTRI
27°C
7°C
Oceni objavo

V Žužemberku je ponovno zadišalo po poticah

Pod vodstvom DKŽ Suha krajina – Žužemberk je v petek, 3. novembra 2023 potekalo 8. ocenjevanje potic. 46 potic, kolikor jih je prispelo v ocenjevanje, sta ocenjevali dve komisiji. Ocenjevala se je tako oblika potice, okus, vonj, barva ter skorja in sredica potice. Prispele so potice različnih okusov, največ klasičnih sladkih orehovih, kokosove, bučne, kostanjeve, pehtranova z rozinami, lešnikova, rožičeva, kostanjeva z grozdjem, potica s suhimi hruškami, celo potica brez glutena in laktoze ter slana čemaževa in ocvirkova. 

Komisija je ocenila, da si 31 potic zasluži zlato priznanje. Od teh kar 5 potic z vsemi možnimi točkami. Te potice so nastale izpod pridnih rok Anice Šuštar, Anice Šmalc, Jožice Košiček, Ane Novak in Helena Černe. 12 potic je prejelo srebrno priznanje, dve sta bili bronasti in ena potica si je prislužila zahvalo.

Podelitev priznanj je potekalo v nedeljo, 5. novembra 2023. Predsednica DKŽ Tadeja Lavrič je v goste povabila poslanko državnega zbora RS Anjo Bah Žibert. Vsa navdušena je pridne gospodinje pohvalila, da se trudijo ohranjati gastronomsko dediščino naših babic, in jih vzpodbudila, da svoje znanje prenašajo na mlajše. Podelitve priznanj so se udeležili tudi gospa Irena Ule, predsednica Zveze kmetic Slovenije Cvetka Lavrič iz KGZS Novo mesto in župan občine Žužemberk Jože Papež.

Domen Zupančič je raztegnil meh harmonike, gospa Silva Mohorčič je recitirala svojo pesem, namenjeno poticam; članici  DKŽ Mirna Peč Nežika Režek in Jelka Krivec pa sta poskrbeli za skeč brez besed, ki je ogromno povedal!  Prireditev je vodila Brigita Lavrič.

Sledila je sladka pogostitev, seveda s poticami.

 

Besedilo in foto: Jadranka Meglen

Oglejte si tudi