Zreče

JUTRI
23°C
5°C
SOB.
23°C
6°C
Oceni objavo

10-OBLETNICA PROJEKTA

Tik pred  prihodom virusa v Slovenijo, smo prostovoljci v Zrečah  obeležili deseto leto delovanja projekta, »Starejši za starejše« v povezavi ZDUS-a oz. DU-Zreče, kjer je koordinatorka Tatjana Kotnik.

V ta namen smo na sestanek povabili: župana  Občine Zreče mag. Borisa Podvršnika, glavno osebo projekta, Rožco Šonc iz ZDUS-a Ljubljana, koordinatorki projekta na celjskem, Damjano Lovrenčič in Ivanko Tofant, predsednika DU  Zreče, Jožeta Koširja, podpredsednika DU-Zreče Tone Ošlak in predsednico pokrajinske zveze upokojencev v Celju, Zdenko Jan ter vse prostovoljce.

Zreški prostovoljci imajo dejansko kar dvojno delo. Vključeni so v omenjen projekt in so tudi člani KORK Zreče. Glede na to, da sta oba projekta namenjena skrbi za starejše, se oba projekta dopolnjujeta. Projekt »Starejši za starejše« nalaga prostovoljcu nalogo, da obišče posameznike nad 69 let, s katerim se pogovori in izpolnita anketo, ki jo posameznik podpiše. Nekateri se za podpis ne odločijo, ker mislijo, da posameznika karkoli zavezuje. Anketo izpolni prostovoljec in je evidenca posameznika, da se mu lahko pomaga, ko jo posameznik potrebuje.

Mnogi mislijo, da so prostovoljci na terenu dolžni po hiši pospravljati, delat na polju ali celo oskrbeti rane. Vse to ni možno. Zdravstveno nego opravljajo usposobljene patronažne sestre, ki jih prostovoljec obvesti, da je to potrebno. Prav tako se lahko delo na domu uredi, prostovoljec pa tega ni dolžan narediti, razen, če se med seboj poznata in je to sosedska pomoč. Prostovoljci nekaterim priskočijo na pomoč, ko je potrebno posameznika peljati do zdravnika, po nakupih. Ob  obiskih posameznikov v tej starostni skupini pa se zgodi, da potrebujejo  pomoč pri plačilu položnic ali potrebujejo prehrambeni paket. V takem primeru se pomaga posamezniku preko Rdečega križa, kjer je ta isti prostovoljec in se zadeve takoj uredijo.

1/7







Priznanje za 10-letno delovanje tega projekta preko DU Zreče je zahvala prostovoljcem, ki se trudijo po svojih močeh, kar ni vedno videno. Težko je tudi to, da je vse manj zanimanja za to dejavnost in vendar bodo krizni časi tisti, ki nas bodo v bodoče verjetno bolj povezovali.

Prostovoljcem Miran Krajnc, Mira Meglič, Martina Kapun, Majda Fevžer, Jurak Ika, Marinka Kovše, Milica Repas, Ana Črešnar, Marta Blimen, Tanja Milosavljević, Ravničan Martina, Brglez Veronika, Darja Hohler pa Iskrene čestitke in HVALA.

 

Oglejte si tudi