Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-1°C
SOB.
13°C
3°C
Oceni objavo

Zreška potomka dala 18 litrov

Zreški vinogradniki so pobrali sadove stare trte. V mesecu oktobru so se zbrali zreški vinogradniki in ljubitelji vin pri stari potomki z nalogo, da potrgajo letošnji pridelek, ki so ga z skupnimi močmi predelali. Trgatev stare potomke je najprej naznanila povezovalka programa Ana Hren ob spremljavi harmonikaša Matjaža Črešnarja, ki je s svojo harmoniko zabaval vse zbrane. Naprej je s svojimi besedami vse prisotne pozdravil predsednik društva Milan Potočnik ter se zahvalil vsem, ki so kakorkoli pomagali pri trti, da je tako lepo obrodila sadove. Povedal je, da so letošnje leto tudi zamenjali ogrodje trte z pomočjo KS Zreče saj so jim finančno pomagali, da so lahko izvedli dela. Trgatve se je tudi udeležil župan mag. Boris Podvršnik. Župan zadovoljen ugotavlja, da je za trto lepo poskrbljeno in obljublja, da bo lokalna skupnost tudi v prihodnje čutila odgovornost ter pomagala, da bo trta vzor kraju tudi v prihodnje. Da trgatev ni izgledala tako vsakdanje so pazljivo grozdje obrali nepogrešljivi člani društva, gospodarja trte župan mag. Podvršnik Boris in Vojko Korošec, skrbnik trte Ivan Golenač ter predsednik društva Milan Potočnik.  Nato so po navodilih grozdje stehtali in ga iz brente prestavili v »škaf«, ki so ga morale "vinske mušice" društva z golimi nogami v spremljavi harmonike tudi pohoditi tako kot so ta dela potekala v starih časih. Vinske mušice so nalogo zelo dobro opravile saj so »kletarji« grozdje stisnili brez težav. Po končanem »prešanju« ugotavljajo, da so iz 26 kg grozdja pridobili 18 litrov vinskega mošta sorte modra kavčina. Zadali so si tudi nalogo, da bodo ta vinski mošt prav posebej predelali ga ustekleničili in ga nato ponudili kot protokolarno darilo ob posebnih priložnostih kot so občinski prazniki ali kaj podobnega. Zbrani so lepo popoldne nadaljevali ob kozarčku rujnega in prigrizkih, za kar je poskrbel organizator. Verjamejo, da bodo tudi v naslednjem letu uspeli trto obdržati v dobri kondiciji in bo na koncu leta pridelek še bogatejši. 

Oglejte si tudi