Logo MojaObčina.si

Zreče

DANES
20°C
14°C
JUTRI
15°C
9°C
6467

OSEBNA ASISTENCA IN DRUGE OBLIKE POMOČI

V današnjih težkih časih, ko imajo prejemniki pokojnin zelo nizke pokojnine, zaposleni pa nizke dohodke, marsikdo ne ve, kako preživeti s tem kar dobi ali zasluži.  Zaradi tega je vsaka informacija o kakršnikoli pomoči prav dobrodošla.

Pretekli četrtek so člani Območnega društva invalidov Dravinjske doline prisluhnili predavanju Go. Janje Tajnikar dipl. soc. del. s centra za socialno delo v Slov. Konjicah.

Seznanili so se s pravicami do številnih socialnih pomoči. Te so: pravica do družinskega pomočnika, pravica do denarne soc. pomoči, do izredne denarne pomoči, varstvenega dodatka, osebne asistence, komunikacijskega dodatka, pomoči na domu, pogrebnine in posmrtnine. Novosti so na področju osebne asistence, komunikacijskega dodatka in širitve kroga upravičencev do posmrtnine in pogrebnine. Komunikacijski dodatek lahko koristijo gluhe osebe pod določenimi pogoji ali pa namesto tega koristijo do 30 ur osebne asistence na teden. Pomoč na domu pa v okviru občine izvaja  Lamprehtinov dom. Do pogrebnine in posmrtnine je sedaj lahko upravičen širši krog upravičencev, kot so tudi vnuki, ki pa v preteklih letih niso bili upravičeni do te pomoči.  Vloge za posamezno vrsto pomoči se oddajo na krajevno pristojni center za socialno delo.

Lahko pa se pri  izvajanju določene pomoči pojavijo tudi kakšni problemi. Le te bodo poskušali rešiti individualno s pomočjo gospe Janje. Naloge, ki jih izvajalcem socialnovarstvene dejavnosti nalagajo veljavni predpisi, nadzoruje socialna inšpekcija na Inšpektoratu za delo. 

Informacija o navedenih oblikah pomoči je bila zelo izčrpna in celovita. Prisotni so bili izredno zadovoljni s posredovanjem podane vsebine in se gospej Janji prav lepo zahvaljujejo.

   

Olga Pančič

 

           

                                                                                                                                                                                                              

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi