Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

ODI IN URJENJE SPOMINA

Pred nekaj dnevi je okoli 31 članov Območnega društva invalidov Dravinjske doline prisluhnilo predavanju Urjenje spomina. Predavanje je izvajala Petra Eder, psihologinja iz Centra za krepitev zdravja. Potekalo je na Trebniku.

Pozabljanje je naraven del našega življenja. Demenca je sindrom, ki  se pojavi ob različnih boleznih možganov. Je kroničen in napredujoč proces.  Znaki so postopna izguba spomina za imena, obraze, govorne težave, ponavljanje istih vprašanj in drugi.

Kot pri drugih boleznih je tudi tu priporočljiva preventiva. Veliko lahko naredimo sami. Zelo pomembna je fizična in umska aktivnost.  Katerakoli fizična aktivnost je primerna, če jo lahko izvajamo: hoja, ples, telovadba, skupinski športi.  Za krepitev spomina pa izvajajte različne miselne vaje vsak dan vsaj pol ure, npr. reševanje križank, rebusov, sudokujev, poiščite nasprotja, uporaba računalnika za brskanje po novicah, kuharskih receptih, reševanje logičnih nalog, družabne igre in še druge. Potrudite se in ohranite svoj spomin v dobri kondiciji.

Hvala predavateljici Petri Eder za izčrpno predavanje in vse vaje za krepitev spomina.

 

Olga Pančič

Oglejte si tudi