Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

ČLANI ODI IN KREPITEV ZDRAVJA

Pred nekaj dnevi so se po dolgem času spet zbrali člani območnega društva invalidov Dravinjske doline v gostišču Fink. Kar osemintrideset jih je z zanimanjem poslušalo predavanje Mateje Rebernak vodje Centra za krepitev zdravja v Zdravstvenem domu Slov. Konjice, o načinih Kako krepiti svoje zdravje.

Odrasla populacija si naj bi redno kontrolirala krvni tlak, krvni sladkor, holesterol, se odzivala na program SVIT, za ženske pa še redni pregledi pri ginekologu in vključevanje v program Zora in redno samopregledovanje prsi ter vključevanje v program Dora. Vse življenje si je potrebno  prizadevati za zdrav življenjski slog. To pomeni prizadevati si za zdravo življenje ( zdravo prehrano, telesno dejavnost, nekajenje, opuščanje pitja alkohola, obvladovanje stresa, gibanje). Hrana naj bo tvoje zdravilo in zdravilo naj bo tvoja hrana je že dolgo znana misel. Zdrava prehrana naj vsebuje vse snovi, ki jih telo potrebuje za svoje pravilno delovanje, seveda v pravilnem razmerju. Tudi alkohol škodi našemu zdravju. V življenju nas doletijo razne stresne situacije. Obvladovanje stresnih situacij pa je pomembno v našem življenju.

Center za krepitev zdravja izvaja delavnice na katerih vam strokovnjaki svetujejo glede izboljšanja kakovosti življenja.  

Še posebej je prisotne zanimalo kako se spopasti s koronavirusom.

Ga. Mateja je svetovala naj upoštevamo vse nasvete NIJZ –ja, dodala pa je še veliko gibanja na svežem zraku, zdrava uravnotežena prehrana, več zadovoljstva, manj stresa, dovolj spanja in higiena rok.

Nanizala je tudi nekaj nasvetov za boljše počutje:

udobno se namesti in pravilno dihaj, zavrti si umirjeno sproščujočo glasbo, izvajaj raztezne vaje, objemi se in se nasmej, polepšaj si dan.

Člani Odi bodo poskušali vpeljati nasvete v svoje vsakdanje življenje.

Predsednik društva Fran Rečnik se je Ga. Mateji zahvalil za predavanje s skromno rožico.

 

Olga Pančič

Oglejte si tudi