Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Obiskali Petra in "njegovo" dolino

Leta 2008 so v turističnem društvu Vitica iz Prelog odprli turistično učno pot Maksa Pirnika, ki je bil slovenski skladatelj, pedagog in zborovodja, rojen na Prelogah leta 1902 – pokopan v Tolminu leta 1993. Ta pot je trenutno najbolj obiskana, saj je ob njej tako imenovana PETROVA DOLINA – po ustvarjalcu Petru Tonkoviču, ki neumorno ustvarja ob pešpoti zanimive kipce in skulpture.
 

V neposredni bližini gostilne Danica se prične učna gozdna pot, ki vas pripelje v Petrovo dolino (gozdna sprehajalna pot) in je zelo zanimiva za otroke in odrasle, saj je postavljenih veliko lesenih skulptur (gobe, živali, palčki, klopce, mostički čez potok…), nekaj pa je tudi živih živali (polhi, grlice, znane plenilke kune...).

Peter Tonkovič nas je vodil in nam razložil koliko truda je vložil v vse kar je ustvaril sam  v tej  dolini, ki je vsekakor vredna ogleda. Mnogi pomniki bogate zgodovine kažejo, da so že generacije naših prednikov uvidele lepoto teh krajev. Tod so želeli živeti, delati, pripadati kraju. Takšni so tukajšnji ljudje še danes. Ogledali smo si cerkvico Svetega Jošta, ki stoji na najvišji točki Vinarja, kjer je videti mogočna a hkrati skromna, v zeleni okolici elegantnih zelenic. Zazidana je bila sredi vinogradov. Zavetnik romarjev, mornarjev, slepih je bil svoj čas zelo čaščen svetnik tudi pri nas, o tem govori štirinajst njemu posvečenih cerkva. Kdor odpre oči za drobne bisere naravnih lepot, polne toplih barv, sončne svetlobe in toplote, glasov ptic, polne vonjav po vinski trti, je deležen nepozabno lepih pogledov. Med potjo nazaj smo videli lepo okopane njive, veliko posejanih vrtnin, cvetočih travnikov. Peter je zelo deloven in prijazen saj nas je povabil v svoj dom, ki je prav tako kot učna pot zelo skrbno urejen. Poskusili smo njegovo vino. Bregovi tega kraja so namreč naklonjeni vinski trti, ki rodi žlahtna vina, ki so sok sonca in zemlje.


.

 

 

 

Oglejte si tudi