Logo MojaObčina.si
DANES
29°C
12°C
JUTRI
30°C
14°C
Oceni objavo

ODI IN TESTIRANJE TELESNE PRIPRAVLJENOSTI STAREJŠIH OSEB

Pred nekaj dnevi so se člani Območnega društva invalidov Dravinjske doline  udeležili kratkega predavanja in natančnega testiranja telesne zmogljivosti starejših oseb.  Potekalo je na dvorcu Trebnik v Slov. Konjicah, izvajali pa so ga Nastja Sojč Rotovnik s svojo ekipo sodelavcev iz Centra za krepitev zdravja.

Gibanje ima zelo velik pomen tudi v zrelih letih. Poznamo številne koristi telesne dejavnosti kot so: preprečuje debelost, preprečuje bolezni srca in ožilja, KOPB  (pljučne bolezni), kronična mišična obolenja, preprečuje nekatere vrste raka, uravnava atrijsko hipertenzijo in sladkorno bolezen, ugodno vpliva na duševno zdravje in še kaj. Prav zaradi številnih koristi za zdravje se je vredno potruditi za gibanje. Vsak dan se je potrebno čim več gibati.

Udeleženci so bili testirani za različne telesne zmogljivosti. Izmerili so jim atrijski krvni tlak, motorične sposobnosti- ravnotežje in agilnost, mišično- skeletno pripravljenost-gibčnost, mišično jakost, moč in vzdržljivost, kardiorespiratorno pripravljenost – vzdržljivost srca, ožilja in dihal. Vsi udeleženci so testiranje dobro prestali. Ali so bili z rezultati zadovoljni ali ne, tega pa ne vem. Tisti, ki že na pogled izgledajo FIT so verjetno bili, za ostale pa menim, da se bodo zagotovo potrudili in se organizirali za kakšno obliko gibanja.

Bodite telesno dejavni po svojih zmožnostih. Začnite z majhno količino dejavnosti počasi, sčasoma pa povečajte trajanje in intenzivnost. Izkoristite vsakodnevne dejavnosti za aktivnejši življenjski slog: vrtnarite, operite avto, peljite psa na sprehod, pojdite po opravkih peš ali s kolesom, uživajte v plesu. Izberite dejavnosti, ki vam nudijo zadovoljstvo in užitek.

Vsem izvajalcem se iskreno zahvaljujemo za koristno in zelo motivacijsko izvedbo testiranja.

Olga Pančič

 

 

Oglejte si tudi