Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Razmislite o spremembi potovalnih navad

Trajnostna mobilnost je premikanje na trajnosten način, kar vključuje hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa in alternativne oblike mobilnosti. Cilj trajnostne mobilnosti je zagotavljanje učinkovite in enakopravne dostopnosti za vse, pri čemer je poudarek na omejevanju osebnega motornega prometa in porabe energije ter na spodbujanju trajnostnih potovalnih načinov.
Z doseganjem ciljev trajnostne mobilnosti prispevamo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, čistejšemu zraku v mestih, večji kakovosti bivanja, javnemu zdravju in socialni pravičnosti. Uveljavljanje načel trajnostne mobilnosti pospešuje tudi lokalno gospodarstvo.

Celostna prometna strategija, ki jo je Občinski svet Občine Zreče sprejel v letu 2017 je ključno orodje novega pristopa k načrtovanju prometa. Z njo si prizadevamo rešiti izzive Občine, ki so povezani s prometom. Vse občane in zaposlene v lokalnih podjetjih želimo čim bolj usmerjati in vzpodbujati s hojo, kolesarjenjem, uporabi javnega prevoza in drugih alternativnih oblik trajnostne mobilnost – vse na račun omejevanja osebnega prometa. Kajti zaradi zaznavanja vse večjih težav z osebnimi vozili, ki so bile ugotovljene tekom izdelave Celostne strategije smo v lanskem let pristopili tudi k izdelavi Mobilnostnega načrta za območje industrije in izobraževalnih ustanov v Zrečah. V izdelavo so bila aktivno vključena vsa tri največja podjetja (Unior d.d., GKN Driveline Slovenija d.o.o., SwatyComet d.o.o.), Osnovna šola, Šolski center Slovenske Konjice - Zreče, Občina Zreče, Policija ter Medobčinski inšpektorat in redarstvo. 

Rast števila avtomobilov in tovornih vozil ter omejene zmogljivosti cest in parkirišč povzročajo vse več težav in nejevolje, predvsem pa ogrožajo varnost vseh udeležencev v prometu, predvsem otrok in starejših oseb. Zato želimo čim več občanov in zaposlenih v naših podjetjih vzpodbuditi k hoji in kolesarjenju posebej sedaj v poletnih dneh na razdaljah, ki so premagljive peš ali s kolesom, predvsem na delo in iz njega.

Vir: https://www.zrece.si/objava/145374

Oglejte si tudi