Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Priprava občinskega programa varstva okolja

V mesecu septembru 2022 smo začeli s pripravo občinskega programa varstva okolja (OPVO). Gre za strateški dokument, ki izhaja iz stanja okolja v lokalni skupnosti, določa izvedljive cilje ter ukrepe, je trajnostno naravnan in bo služil kot podlaga pri prostorskem, gospodarskem in družbenem razvoju občine. Dokument pripravljamo skupaj s Fakulteto za varstvo okolja, Velenje.

Priprava OPVO je razdeljena na dve fazi. V sklopu prve je bilo pripravljeno »Poročilo o stanju okolja v občini Zreče«, v okviru katerega so bili zbrani ter analizirani in ovrednoteni najrazličnejši okoljski podatki, ki neposredno in posredno odražajo okoljsko podobo naše občine. V mesecu oktobru 2022 sta bili izvedeni tudi dve delavnici, na katerih so udeleženci izpostavili, po njihovem mnenju, najbolj pereče okoljske probleme v lokalnem okolju in iskali rešitve za zmanjšanje oz. odpravo le teh. Vzporedno je na spletnih straneh Občine Zreče potekala javna anketa – spletna delavnica, namenjena občankam in občanom (zainteresirani javnosti), preko katere je lahko vsak posameznik izpostavil svoje videnje okoljske problematike.

Na takšen način zbrani podatki predstavljajo osnovo za drugo fazo – pripravo akcijskega programa varstva okolja. V sodelovanju z različnimi deležniki, ki sooblikujejo življenje in delovanje v naši občini bodo izpostavljeni okoljski cilji, ukrepi ter terminski načrt za njihovo izvedbo. S celostnim načrtovanjem za upravljanje z okoljem bomo lahko hitreje in učinkoviteje zmanjševali in preprečevali obremenjevanje okolja in ustvarjali pogoje za kakovostno in zdravo življenje občanov.


vir: Občina Zreče


Oglejte si tudi