Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Prebirali pesmi o miru in razglasili Minattijevi pesmi

Pri kipu pesnika in častnega občana Slovenskih Konjic Ivana Minattija so se zbrali predstavniki vseh generacij. Prijeten pomladni dogodek smo v sončnem dopoldnevu začeli z branjem pesmi – tokrat, času primerno, o miru in upanju.
Pesmi sta prebirala voditelja oddaje Pod Roglo se poje in igra na Radiu Rogla Alja Tihle in Blaž Švab. Javno branje sta začela z besedami pesnice Lojzke Špacapan, soproge Ivana Minattija, ki danes žal ni mogla biti z nami.
“Vesela sem, da se spet dogaja literarno povezovanje preteklosti s prihodnostjo in si želim, da bi prav tu, ob Minattijevem kipu, vzcvetela prenekatera lepa slovenska pesem,” je zbranim med drugim sporočila pesnica.
Nato smo prisluhnili pesmim, ki so jih za nas upesnili veliki slovenski pesniki Tomaž Šalamun, Ivan Minatti, France Prešeren, Gregor Strniša, Simon Gregorčič, Karel Destovnik Kajuh in Janez Menart.
Sledila je razglasitev najboljših pesmi, ki so v minulih dveh letih, ko prireditve zaradi epidemije nismo mogli izvesti, prispele na nagradni pesniški natečaj za Minattijevo pesem leta. Na natečaj so se odzvali številni pesniki občin Slovenske Konjice, Zreče, Vitanje in Oplotnica, komisija pa je iz bere obeh let izbrala 25 pesmi, ki so najbolj prepričale.
Komisija je v sodelovanju z občinami Zreče, Slovenske Konjice, Vitanje in Oplotnica, ki podpirajo natečaj tudi z oblikovanjem sklada za nagradni sklad; vsaka zmagovalna pesem namreč prejme 200 evrov; torej razglasila dve Minattijevi pesmi leta. Minattijeva pesem leta 2021 je pesem Vem 15-letne 
Anje Košič iz Zreč, dijakinje prvega letnika konjiške gimnazije. Nagrado ji je izročil župan občine Zreče mag. Boris Podvršnik in mladi ustvarjalki zaželel še veliko novih uspehov na njeni poti.
Minattijeva pesem leta 2022 pa je postala pesem Če nikoli nisi 85-letne pesnice Francke Gorjup z Zbelovske Gore. Nagrado ji je izročil župan Slovenskih Konjic Darko Ratajc in ob tem poudaril, da je kultura svetla točka v  teh težkih časih.

Oglejte si tudi