Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Na Rogli sklenili Partnerstvo za Pohorje

Na Poti med krošnjami na Rogli so v sproščenem vzdušju in ob zvokih domače glasbe v četrtek 12.12.2019, 28 partnerjev, med njimi 19 občin, podpisali pogodbo o ustanovitvi Partnerstva za Pohorje.

V Partnerstvo za Pohorje so vključeni:

  • 19 občin: Dravograd, Hoče-Slivnica, Lovrenc na Pohorju, Maribor, Mislinja, Muta, Oplotnica, Podvelka, Rače-Fram, Radlje ob Dravi, Ribnica na Pohorju, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Vitanje, Vuzenica in Zreče.
  • 3 ključni nosilci turistične ponudbe: Unitur, Marprom in VABO.
  • 6 ostalih članov: MRA, RRA Koroška, Razvojna agencija Savinjske regije, RIC Slovenska Bistrica, LTO Rogla – Zreče, GIZ in Zavod za turizem Maribor – Pohorje.

Partnerji se zavezujejo, da bodo združeni v Partnerstvo za Pohorje začeli usklajevati cilje in projekte ter ustvarjati zeleno destinacijo z evropsko uveljavljeno tržno znamko. Trudili se bodo ohraniti naravne in kulturne danosti ter spodbuditi skladen gospodarski in turistični razvoj, s poudarkom na trajnostni rabi naravnih virov. Prizadevali si bodo tudi za umestitev skupnih kolesarskih in pohodniških poti, razvoj žičniške infrastrukture, povezovanje turističnih produktov in ponudnikov, enotne informativne table, za skupno spletno stran in celostno grafično podobo Pohorja, ki ga želijo tržiti kot eno destinacijo.

Partnerstvo za vse občine predstavlja velik izziv, saj je Pohorje enotna, razvojna, turistična in kulturna destinacija. Želja je, da bi konkretne cilje, skladno s strategijo partnerstva, čim prej opredelili ter da bo nato pri uresničevanju pomagala država, pa tudi kohezijski skladi.

Koordinacijo Partnerstva za Pohorje, katerega pobudnik in predsednik je župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, je prevzela Mariborska Razvojna Agencija (MRA), ki je skupaj s partnerji zastavila nekaj začetnih projektnih aktivnosti. Vsi partnerji si želijo, da bi Pohorje kot zeleno destinacijo približali drugim podobnim v razviti Evropi. "Želja je, da bi dolgoročno vzpostavili enotno upravljanje Pohorja kot turistično-naravnega parka.

Podpisa pogodbe se je udeležila tudi direktorica direktorata za turizem Helena Cvikl, ki je predvsem zadovoljna zaradi partnerskega pristopa, saj je to lahko dobra iztočnica za sodelovanje in doseganje dolgoročnih ciljev. Veseli jo, da se bodo zdaj začeli ukvarjati z vsebino, saj je potrebno zastaviti jasne cilje in projekte za doseganje dolgoročnega razvoja. Glede morebitnega zakona je mnenja, da se bo šele po začrtani vsebini lahko ugotovilo, če je ta potreben, ali pa že obstajajo pravilniki in zakoni, ki zajemajo ter podpirajo realizacijo vsebine. "Tudi s preveč regulativnega omejevanja morda nekega turističnega razvoja ne bi dosegali," je menila

 

Oglejte si tudi