DANES
23°C
6°C
JUTRI
16°C
12°C
Oceni objavo

Zakaj v Zagorju ob Savi varujemo dvoživke

V Evropskem parlamentu je bila 27. 2. 2024 sprejeta Uredba o obnovi narave. Uredba in Evropska podnebna pravila tvorita dva temeljna kamna bodočnosti, v kateri bo družba lahko preživela. Blaženje podnebnih sprememb je odvisno od tega, koliko bomo uspeli zaščititi biotsko raznovrstnost, Varovanje raznovrstnosti ekosistemov in boj proti podnebnim spremembam sta namreč neločljivo povezana. Mokrišča, močvirja, travnate površine, morski ter ostali habitati igrajo ključno vlogo pri oblikovanju podnebja. Žal je kar 80 % evropske narave v zelo slabem stanju.

Dvoživke so med najbolj ogroženimi živalskimi skupinami na svetu, zato so v večini evropskih držav varovanju dvoživk namenjeni številni ukrepi. V Sloveniji so vse vrste dvoživk zakonsko varovane, tudi v praksi so ukrepi njihovega varovanja vse bolj pogosti. Zaradi pogostih suš in namenskega izsuševanja mlak, je za mnoge živalske in rastlinske vrste dragocen vsak moker ali z vodo prepojen življenjski prostor. V naši občini smo lani uspešno ohranili mokrišče na Izlakah, letos sta v izvedbi dve novi vodni telesi na Orleku in v Selu.

Mokrišča so življenjski prostori, ki pomembno sodelujejo pri kroženju vode, vplivajo na podnebje, prečiščujejo vodo in opravljajo še mnogo drugih nalog. Dvoživke so samo ena skupina, katere obstoj in preživetje sta odvisna od prisotnosti stoječe vode. Potem, ko odrasle dvoživke odložijo mrest v vodo, se vrnejo na kopno, v gozd, na rob njive, v vrt, kjer se hranijo med drugim tudi z, vrtičkarjem nadležnimi, tujerodnimi rdečimi polži. Jeseni jim sledijo še mladi osebki. Selitev sem in tja se v življenju ene dvoživke lahko dogaja v obdobju daljšem od dvajset let.

Dvoživkam predstavlja veliko nevarnost prečkanje cest. Tudi na lokalni cesti od Zagorja ob Savi proti Kotredežu so vsako pomlad pod avtomobilskimi kolesi končale svojo pot stotine žabic, ki so skušale z Orleka doseči obe jezerci v Europarku. 

1/2


Hvala vsem prostovoljcem, ki ste jim letos pomagali prečkati cesto. Tekom tega meseca bo na Orleku zaživela nova mlaka, ki bo dvoživkam skrajšala pot do stoječe vode, predvsem pa na tej poti ne bodo prečkale ceste. Svojo mlako stran od ceste so že dobile tudi dvoživke, ki se spomladi selijo čez cesto v Selu.

Projekt obnove delčka zagorske narave je rezultat sodelovanja Občine Zagorje ob Savi, številnih prostovoljcev, strokovnjakov LIFE AMPHICON, Komunalnega podjetja Zagorje, Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS in najemnikov zemljišč na Orleku. Več informacij najdete na Informacijski center za varstvo dvoživk Slovenije (ckff.si)

Oglejte si tudi