Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
20°C
4°C
Oceni objavo

Posvet z nevladnimi organizacijami: Skrbimo, da nihče ne bo prezrt

Pravični prehod Zasavja je strateški program, s katerim bomo Zasavje preoblikovali iz tradicionalne premogovne v konkurenčno, visokotehnološko in nizkoogljično regijo. Da bo pravični prehod zares enakovredno vključil vso prebivalstvo in vsa področja vas vabimo na posvet v okviru Pravičnega prehoda Zasavja v četrtek, 16. 11. 2023, ob 17. uri v konferenčni dvorani PGD Zagorje mesto.

Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da je pravični prehod namenjen gospodarstvu, raziskavam in razvoju novih tehnologij, je glavni cilj našega načrta celostno izboljšanje življenjskega položaja in okolja ljudi v Zasavju. Socialno ogroženi, invalidi, starejši, mladi, brezposelni pa tudi okolje, kultura, šport ter ostala področja in skupine prebivalstva morajo biti čim bolj enakovredno vključeni v pravični prehod in od njega imeti kar največ koristi. 

Pravični prehod bo zares pravičen in uspešen le, če bomo znali slišati potrebe in želje vseh družbenih skupin in ne bomo pozabili na nikogar. Prav nevladne organizacije, ki delujete v Zasavju nam lahko pri tem pomagate, saj imate nepogrešljiv stik z lokalnim prebivalstvom in okoljem. Dobro so vam znane potrebe in težave ljudi, ki bodo pravični prehod občutili vsak na svoj način.

Da bo pravični prehod zares enakovredno vključil vso prebivalstvo in vsa področja življenja potrebujemo vaše znanje in vidike. Želimo, da predstavite, katere priložnosti zaznavate v procesu preobrazbe regije, kaj bi lahko bilo bolje in na katere družbene skupine pri aktivnostih pravičnega prehoda ne smemo pozabiti. Zato vam bomo prisluhnili na posvetu s civilno družbo in nevladnimi organizacijami. Pravični prehod nam lahko uspe, le če bomo sodelovali.

PRIJAVITE SE NA TEJ POVEZAVI (prijave so obvezne).

 

PROGRAM POSVETA:

16:45 – 17:00 Prihod in registracija udeležencev

17:00 – 17:15 Uvod v dogodek in predstavitev udeležencev

17:15 – 18:00

Potrebe in izzivi ciljnih skupin in področij za uspešen pravični prehod regije

Identifikacija potreb na področju okolja, rudarske dediščine, mladih, ranljivih skupin.

18:00 – 18:15 Odmor za kavo in mreženje

18:15 – 18:45 Predstavitev dobrih praks

Predstavitev dobrih praks za uvod v oblikovanje projektnih idej nevladnih organizacij.

18:45 – 19:30

Kako lahko nevladne organizacije pomagamo pri pravičnem prehodu regije ?

Oblikovanje projektnih idej po področjih: okolje, rudarska dediščina, mladi, ranljive skupine. Glede na predloge projektov, ki bodo pripomogli k pravičnemu prehodu regije vam bomo na Consulti in Centru za pravični prehod pomagali pri povezovanju s partnerji, razvoju projektnih idej ter iskanju primernih razpisov za realizacijo vaših idej.

19:30 – 19:45

Kaj nevladne organizacije potrebujemo, da lahko aktivno sodelujemo pri pravičnem prehodu regije ?

19:45 – 20:00 Povzetki idej in zaključki posveta

VABILO

 

Vljudno vabljeni !  

Oglejte si tudi