Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
2°C
PON.
24°C
1°C
Oceni objavo

Ulična razstava v poklon 60. Slikarski koloniji Izlake-Zagorje

Potem ko je bila od marca letos v mestnem središču, ob glavni cesti med krožiščem in Sparom, na ogled postavljena ulična razstava fotografij, ki so prikazovale življenje in delo dr. Janeza Drnovška, je Občina Zagorje ob Savi v minulih dneh postavila novo razstavo, ki obeležuje zgodovino Slikarske kolonije Izlake-Zagorje.

V ponedeljek, 10. julija, se je namreč začela že 60. Slikarska kolonija Izlake-Zagorje, ki je najstarejša tovrstna galerija v Srednji Evropi. Program kolonije si lahko ogledate na povezavi http://www.skiz.si/cms/wp-content/uploads/2023/07/Program-60.-kolonije-1.pdf

Tokratna ulična razstava skozi fotografije predstavlja zgodovino kolonije, ki se je začela leta 1964, ko je nekaj slovenskih likovnih razumnikov staknilo glave in sklenilo, da bodo po južnem in vzhodnem vzoru tudi v Sloveniji ustanovili večdnevno slikarsko druženje.

Že takoj na začetku delovanja Slikarske kolonije Izlake-Zagorje so bili postavljeni dokaj visoki standardi v zvezi z izborom umetnikov, ki so bili vabljeni k sodelovanju, in seveda dandanes ni nič drugače. Zato niti ne preseneča podatek, da je bilo od leta 1964 do danes med slovenskimi udeleženci kolonije kar 32 takšnih, ki so bili nagrajeni s Prešernovo nagrado oziroma nagrado Prešernovega sklada na področju likovne umetnosti. Na ulični razstavi so zato predstavljeni tudi Prešernovi nagrajenci, ki so sodelovali v naši koloniji.

Oglejte si tudi