Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
-2°C
JUTRI
10°C
-3°C
Oceni objavo

Perkmandelc je povabil v svojo deželo

V soboto, 21. avgusta 2021, se je v Zagorju ob Savi uspešno zaključila prireditev, ki je namenjena ohranjanju rudarske dediščine v naših krajih. Organizatorji, dve krajevni skupnosti Jože Marn in Franc Farčnik, so skupaj s Turističnim društvom Ruardi sprejeli pogumno odločitev in organizirali prireditev za obiskovalce, ki so izpolnjevali PCT pogoje.

Desetega Perkmandelčevega pohoda se je letos udeležilo skromno število pohodnikov. Pomembno je, da so vsi zdravi in dobre volje, pod vodstvom članov ŠD Kotredež, prišli na cilj.

Uspešno se je zaključilo 5. ekipno tekmovanje v igri »Metanja kulma u hunt«. Tekmovanja, ki navdušuje mlade in stare, se je udeležilo sedem ekip in končalo z zmago ekipe FC Farčnikova, druga je bila ekipa Gadi in tretja ekipa Cilenca.

Podeljena so bila potrdila za uspešen 12. skok čez kožo in pokali zmagovalcem. Obiskovalcem je spregovoril podžupan Mitja Adamlje in se zahvalil organizatorjem za uspešno izvedbo prireditve, ki ohranja tradicijo, povezuje ljudi in promovira Občino.

Pred osrednjim dogodkom, 13. tradicionalnim skokom čez kožo, je šest društev, Aeroklub Zagorje ob Savi, Kolesarski klub Zagorska dolina, Mladinski center Zagorje ob Savi, Planinsko Društvo Zagorje ob Savi, Športno turistično društvo Kotredež in Turistično društvo Ruardi, podpisalo  DOGOVOR O USKLAJEVANJU AKTIVNOSTI IN SODELOVANJU PRI RAZVOJU TURIZMA V OBČINI ZAGORJE OB SAVI IN ZASAVJU. Dokument sta sopodpisala tudi Tadej Špitalar, direktor občinske uprave Občine Zagorje ob Savi in njen podžupan Mitja Adamlje.

Kandidati za skok čez kožo Mitja Adamlje, častni skakalec; Dejan Zupančič in Andraž Lazar so pod vodstvom starešine Henrika Bajde in uniformiranih rudarjev Društva RMED Perkmandeljc Trbovlje in Rudarskega društva Sv. Barbara Sedraž  uspešno izvedli skok čez kožo.

Po zaprisegi vseh kandidatov: »Prisegam, da bom spoštoval tradicijo rudarjev, ki so pod zemljo pomagali drug drugemu in si bili tovariši v dobrem in slabem tudi, ko so prišli na površino. Uporabljal bom pozdrav Srečno!« se je uradni del prireditve zaključil s skupinsko sliko in vabilom »Vidimo se naslednje leto!«

Perkmandelc je povabil udeležence na rajanje s skupino Gadi. Lahko vam zaupamo, da PCT pogoji niso zmanjšali obiska, bil je bil rekorden in veseli smo bili, da je bilo med obiskovalci veliko mladih, ki so ugotovili, da je cepljenje edina možnost za začetek normalnega življenja.

Janez Lipec   

Oglejte si tudi