Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
2°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Občinski svet potrdil proračun za leto 2022

Na svoji 20. redni seji v tem mandatu se je 20. decembra 2021 sešel Občinski svet Občine Zagorje ob Savi. Ta je potekala brez posebnosti, saj so svetniki in svetnice soglasno potrdili vse predlagane sklepe.
 
Na začetku seje se je župan Matjaž Švagan s priložnostnim darilom, zagorsko fibulo, zahvalil Bogu Steklasi, avtorju silhuete Primoža Rogliča, ki krasi zagorski rondo.
 
Zaradi predlogov, da bi tudi Občina Zagorje ob Savi v prihodnjem obdobju pristopila k izdelavi participativnega proračuna, se je preko videoklica oglasil župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin. Občina Ajdovščina je namreč prva v Sloveniji, ki od leta 2016 izvaja proračun, v katerem lahko aktivno sodelujejo vsi občani. Svetniki in svetnice in tudi občinska uprava so se tako seznanili z izkušnjami pa tudi postopki v zvezi z izdelavo proračuna, kjer lahko občani vplivajo na porabo dela javnih sredstev.
 
V nadaljevanju pa so svetniki in svetnice sprejeli občinski proračun za prihodnje leto. Kot je povedal župan Matjaž Švagan, je zanj osebno ta proračun na nek način poseben, saj je že 30. v njegovi županski karieri, večino od njih pa so svetniki in svetnice sprejeli soglasno.
 
Tudi proračun za leto 2022 je investicijsko in obenem socialno naravnan. Kot je povedala vodja oddelka za finance Jelena Mlakar, Občina Zagorje ob Savi v letu 2022 načrtuje prihodke v skupni višini 19.180.644 evrov in odhodke v skupni višini 20.894.686 evrov. Proračunski primanjkljaj v višini 1.714.042 evrov bo pokrit s prenosom načrtovanega ostanka sredstev na računu iz leta 2021, v ocenjeni višini dobrih 2,1 mio evra. Občina v letu 2022 s tem ne načrtuje zadolževanja.
 
Na seji so dali zeleno luč tudi nadaljevanju postopkov v zvezi z načrtovano gradnjo večstanovanjskega objekta na Lokah v Kisovcu. Svetniki in svetnice so namreč obravnavali dopolnjen osnutek Sprememb in dopolnitev občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje Loke v Kisovcu in ob tem sprejeli stališča do pripomb iz javne razgrnitve. S sklepom je upoštevan predstavljen kompromis iz dogovora med pripombodajalcem in županom. Predlagatelj odloka bo tako na osnovi sprejetih stališč pripravil predlog sprememb in dopolnitev občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje Loke v Kisovcu za drugo obravnavo in sprejem.

Oglejte si tudi