DANES
18°C
11°C
JUTRI
18°C
10°C
Oceni objavo

Člani RMED Srečno Zagorje na obisku v Brezi (BIH)

ČLANI RMED SREČNO ZAGORJE OBISKALI RUDARJE NA RUDNIKU RJAVEGA PREMOGA V BREZI (BIH) V petek, 04. oktobra 2019, smo se člani Rudarskega muzejskega in etnološkega društva SREČNO ZAGORJE v poznih večernih urah odpravili na dvodnevno ekskurzijo v Bosno. Po nočni vožnji smo najprej obiskali kolege, rudarje na Rudniku rjavega premoga Breza, kjer so nas toplo sprejeli. Ni naključje, da smo jim Slovenci in Zagorjani še posebno blizu, saj zagorsko podjetje TEVEL uspešno sodeluje z njimi in jim s svojimi eksplozijsko varnimi izdelki – rudarskimi jamskimi svetilkami in merilnimi inštrumenti za metanometrijo pripomore k zagotavljanju varnosti v jamah. Sprejel nas je tehnični vodja rudnika in nas z uvodnimi besedami pozdravil tudi župan mesta BREZA, ki je tudi diplomirani rudarski inženir. Presenečeni in počaščeni smo bili, ko smo videli, da je bila v čast našega obiska na upravni stavbi rudnika Breza izobešena slovenska zastava.

Po izčrpni predstavitvi delovanja rudnika Breza, ki ima že tudi 100 letno tradicijo, smo se ob pravi bosanski malici z odličnimi čevapčiči v lepinji zapletli v prijeten pogovor. Z nami sta bila tudi naša najstarejša člana društva g. Franc Mlinar, ki je letos dopolnil 90 let in dve leti mlajši Metod Malovrh, oba univerzitetna diplomirana inženirja rudarstva, ki sta t.r. vso kariero naklonila rudarstvu. Inženir Mlinar je nekaj let služboval tudi v BIH na rudniku v Banovičih, tako da nam tem nikakor ni zmanjkalo. Ogledali smo si še zunanje objekte rudnika in ob jašku skupaj zapeli rudarsko himno: »Stan rudarski bodi nam pozdravljen…«

Prijetno siti smo nadaljevali vožnjo proti Sarajevu in si med potjo ogledovali naravo in okolico s še vedno vidnimi posledicami zadnje vojne. Po dobre pol ure vožnje smo prispeli v Sarajevo, kjer smo si vsak po svoje ogledali Baščaršijo in si privoščili najboljše čevapčiče ter pravo bosansko kavo.

Popoldne nas je pot popeljala še do čudovitega parka ob izviru reke Bosne – VRELO BOSNE, kjer smo uživali v miru in lepi naravi. Po ogledu smo se odpravili v hotel v mestu Visoko, kjer smo imeli večerjo in veselo družabno srečanje ob živi bosanski glasbi do poznih nočnih ur.

V nedeljo dopoldne smo si ogledali piramide sonca v Bosni, ki se nahajajo prav na območju mesta Visoko. Piramide so bile zgrajene pred cca 30.000 leti, raziskujejo pa jih šele od leta 2005. Sprehodili smo se po že očiščenih rovih, ki naj bi po raziskavah segali vse do piramid. V rovih je zdravilna klima za astmatike in na posameznih mestih močna pozitivna energija, ki pomaga pri zdravljenju.

Napolnjeni s pozitivno energijo in s prijetnimi vtisi smo se odpravili proti domu. Na poti domov smo pohvalili pobudnika in glavnega organizatorja ekskurzije Francija Brinovca in sklenili, da se bomo naslednje ekskurzije z veseljem spet udeležili. Vse pohvale tudi firmi TEVEL in direktorju Iztoku Živku, za organizacijo in obisk rudnika Breza ter Jožetu Ogrincu za posredovanje pri izvedbi rezervacij in za prisrčen sprejem udeležencev v BIH.

SREČNO!

Zapisala: Maja Malovrh Repovž

Oglejte si tudi