DANES
25°C
11°C
JUTRI
25°C
13°C
Oceni objavo

Obisk delegacije mest Belgije in izmenjava dobrih praks

Vrhnika, 22. februar 2024 – V Zavodu Ivana Cankarja Vrhnika so predstavniki komunal in različnih združenj iz Belgije prisluhnili organiziranosti in delovanju Javnega podjetja Komunalnega podjetja Vrhnika in Občine Vrhnika. Ogledali so si delovanje trgovine Depo, ki deluje z namenom spodbujanja ponovne uporabe in podaljševanja življenjske dobe predmetov, ter urejenost krajev občine, saj je Vrhnika ena prvih občin, ki je prejela Zero Waste certifikat in s svojimi dobrimi praksami delovanja predstavlja zgled ostalim občinam.

Pri organizaciji in izvedbi dogodka sta sodelovala Komunalno podjetje Vrhnika in društvo Ekologi brez meja. Predstavniki komunalnega podjetja so predstavnikom komunal Belgije predstavili načine ozaveščanja, delovanja in predelave odpadkov za ohranitev čistega okolja, predvsem potek zajema odpadkov in še uporabnih predmetov, reciklažo odpadkov in koristnih odpadkov iz kovine, lesa, plastike; ponovno uporabo predmetov, športne opreme, tekstila v nove namene, da se ohranja vrednost in uporabnost izdelka ter tako predstavili zavzetost za krožno gospodarstvo.

Predstavnik Občine Vrhnika, vodja oddelka za okolje in komunalo Janez Jelovšek, je poudaril delovanje in organiziranost občine ter Komunalnega podjetja in nekatere dosežke na področju zelenega prehoda, tudi na področju prireditev. Občina je v letu 2023 za izjemno priljubljeno in butično prireditev Festival kave Vrhnika prejel naziv Zero waste. Društvo Ekologi brez meja, nacionalna Zero waste organizacija za Slovenijo, sta po uspešno doseženih pogojih potrdila, da je organizator Zavod Ivana Cankarja Vrhnika ločeno zbral več kot 90 % odpadkov, uvedel ukrepe za zmanjševanje nastajanja odpadkov in opravil usposabljanje.

Področje, kjer lahko optimiziramo odpadke je tudi delovanje vrtca, kako optimizirajo odpadke in skrbijo za okolje je predstavila ravnateljica vrtca Vrhnika Anita Čretnik. Že najmlajše seznanjajo, kako biti v stiku z zemljo skozi igro, saj imajo lasten vrt in nekaj domačih živali, optimizirajo malice in s tem odpadno hrano. Zelo uspešni pa so na področju uporabe in porabe pralnih plenic. Stroški in ogljični odtis so tako veliko manjši kot pri uporabi klasičnih plenic.

1/6






Občina Vrhnika je zgled in pobudnik zdravemu okolju s številnimi drugimi ukrepi, kot že omenjena uporaba plastike na javnih dogodkih, z dostopom do pitne vode iz pipe na javnih mestih in spodbuda možnosti polnjenja steklenic za večkratno uporabo v barih, restavracijah, tudi z mobilnimi pitniki za vodo za uporabo na raznih prireditvah za zmanjšanje porabe plastenk za enkratno uporabo. Prepoznana je tudi po svoji dolgi tradiciji kakovostnega ozaveščanja in poučevanja občanov o problematiki in pravilnem ravnanju z odpadki in izdelki.

Oglejte si tudi