Vrhnika

DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C

PGD Padež- Pokojišče-Zavrh poslej kot samostojno društvo

Gasilska enota na pokojiški planoti se je s soglasjem občine Vrhnika , GZ in PGD Verd, preoblikovala v Prostovoljno gasilsko društvo Padež- Pokojišče-Zavrh.
Ustanovni občni zbor je bil 10. januarja v dvorani PGD Verd. Ob udeležbi vseh vidnih predstavnikov GZ Vrhnika in njenih društev se je vabilu odzval tudi predsednik GZ Slovenije tov. Jošt Jakša. Dogodku so prisostvovali tudi naši sokrajani. Ves čas od ustanovitve gasilske enote PPZ, ki je delovala v sklopu PGD Verd, je tlela želja po osamosvojitvi, ustanovitvi PGD Padež-Pokojišče-Zavrh. Po požaru leta 2009, ko je zagorelo gospodarsko poslopje, smo sedli skupaj s predsednikom KS in se začeli resno pogovarjati o gasilski enoti na Pokojišču. Predsednik KS, Bojan Pelko, je sklical sestanek z gasilci PGD Verda. Tako smo se sestali s predstavniki PGD Verd in vsi zainteresirani krajani s Pokojišča, se bolje spoznali in dogovorili za prvo gasilsko srečanje z namenom spoznati gasilsko opremo in delovanje v gasilski enoti. Naslednji korak pa je bila prisotnost pri merjenju pritiska v hidrantnem sistemu na Pokojišču in samega njegovega delovanja. Prvi koraki s spoznavanjem gasilskega dela, so bili tako zanimivi in prepričljivi, da smo v januarju, leta 2010, na občnem zboru PGD Verd, zainteresirani krajani podpisali pristopno izjavo. V februarju smo se udeležili preizkusa nove gasilske opreme na Stari žagi in začeli z aktivnim sodelovanjem na sestankih operative v Verdu. 3. junija istega leta smo sodelovali ob slavnostnem prevzemu novega vozila GVC 16/25 MAN  na Verdu.  Iz rok takratnega predsednika tov. Benjamina Svenška in poveljnika tov.  Franja Čretnika pa smo tudi slavnostno prejeli ustanovno listino naše enote. 11. septembra  2010 smo pridobili in prevzeli v operativno uporabo gasilsko vozilo GVC 16/50  Tam 150 in nekaj osebne zaščitne opreme. Vozilo še danes  hranimo v zasebni garaži tovariša Rot Matjaža, ostala oprema in sedež enote pa  pri tovarišu Martinu Bizjaku.
S pomočjo KS in dobre volje občine Vrhnika smo v letu 2014 dobili obljubo, da ob ustanovitvi društva dobimo v trajnostni najem zemljišče v izmeri 1000m2. Ker pa nas je pri ustanovitvi samostojnega društva spodbujala tudi GZV smo se v ta namen septembra leta 2014, v razširjenem sestanku dokončno odločili za ustanovitev lastnega prostovoljnega gasilskega društva. Razlog ustanavljanja je povečanje požarne in splošne varnosti krajanov. Za zgodovinsko odločitev gasilstva v našem kraju se še enkrat zahvaljujemo vsem, ki nas podpirate na naši poti.
12. oktobra 2014 je sledil nov sestanek vseh članov gasilske enote Padež-Pokojišče-Zavrh. Naj jih preberem: Martin Bizjak, Aleksander Ravnihar, Blaž Meden, Matej Meden, Lea Pelko, Matjaž Rot, Andraž Rot, Kristijan Bizjak, Grega Ravnihar, Tadej Meden, Damir Pelko, Marjan Debevec, Žiga Pelko, Ignac Mihevc in Marija Kozinc Bizjak. Na tem sestanku smo ustanovili iniciativni odbor v sestavi: Martin Bizjak, Aleksander Ravnihar, Matej Meden, Blaž Meden, Lea Pelko in Marija Kozinc Bizjak. Ob ustanovitv smo vpisali  devet novih članov in tako naše novoustanovljeno društvo šteje 24 članic in članov.
Dokument in podpisana soglasja članov iniciativnega odbora so bili osnova za pridobivanje še drugih soglasij za ustanovitev novega gasilskega društva. V novembru smo pridobili soglasje PGD Verda, GZ Vrhnika in Občine Vrhnika, na podlagi teh soglasij smo izdelali še poslovni načrt in osnovali statut na osnovi Zakona o gasilstvu in Zakona o društvih, ter jih posredovali  v obravnavo GZS Slovenije in Občini Vrhnika. Sredi decembra smo dobili težko pričakovano sporočilo, da je poslovni načrt in statut v skladu z gasilsko službo. Na podlagi tega smo lahko nadaljevali z koraki ustanavljanja.


Iniciativni odbor se je sestal na delovnem sestanku, 20. 12. 2014, na katere je povabil tudi vse člane in jim predal statut v branje, na katerega ni bilo pripomb in ga pustil na razpolago v branje tudi ostalim zainteresiranim krajanom na dostopnem mestu. Določili smo tudi datum ustanovnega občnega zbora, na katerem smo sprejeli statut in s tem izpolnili še zadnji pogoj za registracijo društva.
Naj se na koncu zahvalim vsem, ki ste kakorkoli prispevali in pripomogli k delovanju naše enote. Zahvaljujemo se tudi za dosego današnjega cilja in naša želja je, da nam tudi kljub osamosvojitvi še vedo stojite ob strani, saj smo z roko v roki sigurno močnejši. S svojim delom bomo ohranjali in širili vezi v gasilskih vrstah, s krajani pokojiške planote pa delili naše uspehe in težave. Zahvala tudi družinam gasilcev, ki nas pri našem delu podpirajo, saj so večkrat prikrajšani za našo prisotnost in pozornost.

Martin Bizjak, predsednik PGD Padež Pokojišče Zavrh

Oglejte si tudi