Oceni objavo

Pripravlja se strategija kulture

Vrhnika, 13. april – Država je naročila občinam, da pripravijo strategijo razvoja lokalne kulture, kar se je vrhniška občina lotila pred kratkim. Sklicana je že bila prva okrogla miza na kateri so zainteresiranim predstavili potek oblikovanja strategije, kjer bo glavno besedo imela ravno zainteresirana javnost.

Projekt priprave Lokalnega programa za kulturo, kot se uradno imenuje program in ki naj bi veljal od predvidoma 2016 do 2020, pripravlja Žiga Gruden, trenutni sodelavec na Zavodu Ivana Cankarja Vrhnika. Na okrogli mizi je predstavil predviden način, ki naj bi do konca leta pripeljal do oblikovanja osnutka dokumenta. Oblikovalo naj bi se sedem delovnih skupin, vsako z lastnim interesnim področjem (javni zavodi, JSKD in ljubiteljska kultura, kulturna dediščina in urbanizem, neodvisna produkcija in mladina, razvojne enote, krajevne skupnosti ter kulturni turizem in mediji). Ti naj bi na sestankih obravnavali problematiko njihovega področja, zapisali opažanja, pripombe in želje, to pa bi bilo podlaga za oblikovanje končnega osnutka. Predvidena je tudi novost, in sicer ustanovili naj bi Svet za kulturo, ki bi po sprejetju strategije skrbel za uresničevanje le-te.
Kot je na okrogli mizi ugotavljal Gruden, trenutni kulturni program temelji na treh stebrih – na kulturni dediščini, ljubiteljski kulturi in na javnih zavodih – manjka pa še četrti, ki bi podpiral neodvisno produkcijo. Pripombe je imel tudi na pravilnikom za dodeljevanje občinskih sredstev društvom.
Na okrogli mizi so spregovorili tudi predstavniki lokalnih oblasti in vidnejših kulturnih deležnikov v občini. Župan Stojan Jakin je menil, da se bo z novim programom odprlo ogromno »novih možnosti, zato je dobro, da se o njih temeljito pogovorimo.« Boštjan Koprivec, direktor Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika, je pojasnil, da njihovi rezultati kažejo, da obisk kulturnih prireditev raste, torej obstaja zanimanje javnosti za kulturo. Z obnovo glasbene šole, Cankarjevega doma, izgradnjo Kulturnega centra pa je po njegovem kultura dobila odlično infrastrukturo, kar je osnovni pogoj za njen razvoj. »Občina je torej ustvarila možnosti, na nas pa je, da to sedaj tudi izkoristimo.« Rasto Jakič, predsednik Zveze kulturnih društev Vrhnika je ugotavljal, da ima Vrhnika veliko ustvarjalne mladine in že uveljavljene umetnike, zato je to potrebno čim bolje izkoristiti. Akademski kipar Bojan Mavsar se je zavzel za podporo neodvisni produkciji in predlagal ustanovitev kulturne umetniške mreže, v naslednji fazi pa celo kulturne agencije, ki bi bedela nad vsem skupaj.
Osnutek dokumenta naj bi bil nared do konca leta, v naslednjem letu pa naj bi pristal na mizi občinskih svetnikov. Ali bo to samo dokument, papirnat tiger, bo pokazal čas, kajti nenazadnje imajo, kot je bilo ugotovljeno tudi na okrogli mizi, škarje in platno v rokah občinska uprava in občinski svet z uresničevanjem proračuna.

Gašper Tominc

Oglejte si tudi